2013. 05. 04.

Az édesanyák tiszteletére

Pesterzsébeti iskolák vöröskeresztes csoportjai 1933-ban szobrot állítottak az Édesanyák tiszteletére, melynek talapzatára vésték: Állj meg és gondolj Édesanyádra. Minden évben van egy kedves nap, amiről sosem feledkezünk meg. Ekkor köszöntjük Édesanyánkat. A gyermekek és a felnőttek szívében az édesanya különleges helyet foglal el. Ő az, aki számára mindig mi, a gyerekei vagyunk a legfontosabbak, ő az, akivel örömünket, bánatunkat mindig megoszthatjuk, akiben mindig bízhatunk. 
Minden szeretet, az édesanyák szeretete is az Istenből forrásozik. Mennyei Atyánk ősszüleinket a bűnbeesés után „az Asszony és ivadéka” megígérésével, a megváltás útjára terelte. Isten gondoskodó szeretete úgy burkol bennünket, mint földünket a levegőóceán. A tízparancsolat Istenre vonatkozó három utasítását a szülők, az édesanyák tisztelete követi. 
Az újszövetség pirkadó egén Szűz Mária, mint hajnali szép csillaga tűnik elő.  A názáreti Szűz anya lett a Szentlélek ereje által, mert az angyali üdvözletkor szívébe és testébe fogadta Isten Igéjét, a mi Urunkat, Jézus Krisztust. Betlehemben világra hozta az Élet szerzőjét, ezért őt úgy ismerjük és tiszteljük, mint Istennek szent Anyját. Megváltónk haldokolva egyházára bízta, s ettől kezdve megkülönböztetett módon tiszteljük és szeretjük, mint égi édesanyánkat. Istenanyai méltóságát, melyet Istentől kapott, nemcsak Gábor angyal, Erzsébet asszony ismerte el, hanem az apostoli közösségtől boldognak hirdeti minden nemzedék. 
Boldognak mondunk minden édesanyát, aki Isten igéjét hallgatja, és szívében megtartja. Akinek szíve tele van szeretettel Isten, a család és a haza iránt. Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent. Boldog, aki szeretetben látja a világot, aki szeretetben ’gyermeket fogan és szül’. 
Boldog az édesanya, kinek lénye az élet és a szeretet bölcsője. Isten áldotta az, aki befogadja a ’jövevényt’, aki öltözteti a ’mezítelent’, aki enni ad az ’éhezőnek’, aki virraszt a ’beteg mellett’, mert Krisztussal teszi. Ez boldogság és mennyország. De megemlítem a halál civilizációjára figyelmeztető Abasár-i emlékjelet is: Állj meg és gondolj a megnemszületett hatmillió magyarra! Jézus azt ajánlja övéinek, hogy tartsanak ki a szeretetben, akkor minden nehézségen diadalmaskodnak (vö. Jn 13,31-33a. 34-35).

Kapcsolódó cikk:
Szeretett nagyanyámról és dédanyámról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése