2014. 12. 08.

Romániából cirkusz társadalom

Forrás: psnews.ro
Klaus Iohannis letartóztatását követeli Vadim Tudor
A Nagy-Románia Párt elnöke arra hivatkozva kérte az ügyészségtől, tartóztassa le a megválasztott államfőt, mert szerinte utóbbi illegális pénzekből kampányolt.

A stiripesurse.ro portálra hivatkozva a Maszol azt állítja: Vadim Tudor szerint Klaus Iohannis összesen négymillió eurót kapott egy Németországban letelepedett erdélyi szász üzletembertől, és egymillió eurót Cătălin Teodorescu demokrata-liberális képviselőtől.

Emellett a jelöltet támogató két párt, a Nemzeti Liberális- és a Demokrata-Liberális Párt összesen négymillió eurót költött a kampányára, átláthatatlan módon – mondta Vadim Tudor, azonban nem tudta bizonyítani állításait.

masrosvasarhelyiradio.ro / maszol.ro

Klaus Johannis nem kampányolt a Székelyföldön, nem ígért és nem adott semmit, s mégis a székelyek abszolút többsége rászavazott. 
A román nacionalisták érvelése: ha nem a miénk a hatalom, akkor a többi csaló és áruló.

**

Zászlók miatt kötözködnek Kézdivásárhelyen – Megbüntették a polgármestert 
Forrás: hirmondo.ro
Szomorúsággal tölt el, hogy Kézdivásárhely központját gyászlobogókkal töltik meg a román nemzeti ünnep napján – idéztük december 3-i lapszámunkban Marius Popică-t, Kovászna megye prefektusát, aki sajtótájékoztatóján azt is bejelentette: büntethető tettnek számít a gyászlobogó kitűzése.

Valószínű, hogy a gyászlobogókra vonatkozóan nem találtak törvénypasszusokat a kormányhivatal jogászai, viszont helyette a román trikolór hiányát nehezményezték, és ötezer lejes bírságot róttak ki Kézdivásárhely polgármesterére.

A büntetés minden bizonnyal a gyászlobogók kitételére adott hatósági válasz – mondta megkeresésünkre Bokor Tibor polgármester, aki pénteken kapta kézhez a bírságról szóló értesítést. Ezt az elöljáró 15 napon belül megfellebbezheti, és meg is fogja, ugyanis román zászlók ki voltak tűzve Kézdivásárhelyen, a számukat egyetlen törvény sem szabályozza.

Az 1990/10-es számú törvény mindössze december 1-jét nyilvánítja Románia nemzeti ünnepévé, de Románia alkotmányának a nemzeti szimbólumok használatára vonatkozó 12-es szakasza sem tér ki arra, hogy ekkor hol és hány lobogót kell kifüggeszteni.

Bartos Lóránt
Székely Hírmondó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése