2015. 01. 03.

Egy becsületes államfő nyilatkozata

Határozott fellépésre van szükség a bűnözés számos formája elleni küzdelemben, a prostitúciótól a fekete munkáig, a korrupciótól az emberkereskedelemig – írja Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök Ferenc pápának a 48. béke világnap alkalmából.
Év végi beszédében Napolitano államfő kiemelte, hogy szembe kell szállni a globális közönnyel, amelyet Ferenc pápa erőteljesen elítél. A Szentatyának írt levelében visszatér ehhez a témához. Osztozva a pápa felhívásával, hangsúlyozza, hogy a globalizációt át kell alakítani a szolidaritás pozitív erejévé. Ez a politika elsődleges feladata, amelynek különleges figyelmet kell szentelnie a munkának és az oktatásnak. Továbbá határozott erőfeszítéseket kell tenni a bűnözés elleni küzdelemben, fel kell lépni a prostitúció, a fekete munka, a korrupció, az emberkereskedelem ellen.

Napolitano felhívja a figyelmet, hogy a Ference pápa béke világnapi üzenetében megfogalmazottak – nem véletlen az egybeesés – az olasz és az európai politika kitűzéseinek középpontjában állnak. Ezek közül kiemelte a bevándorlók és a menekült státuszt igénylők befogadását, akikre a Szentatya mindig felhívja a világ közvéleményének figyelmét.

Végül az olasz államfő osztozik a pápa elismerésében és hálájában, amelyet az egyházi vagy világi önkéntes szervezetek munkája iránt kifejezett. Ezek aktívan tevékenykednek a bevándorlók befogadása területén, gyakran hatalmas személyes áldozatokat hozva ezért a munkájukért.

Fotó: www.giornalettismo.com
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése