2015. 01. 04.

Ferenc pápa apostoli útjára készülve: panoráma Ázsiáról

Január 12. és 19. között Ferenc pápa apostoli látogatást tesz Sri Lankán és a Fülöp-szigeteken.
Ázsia a legnagyobb kontinens, itt él a Föld lakosságának kétharmada. Kína és India népessége alkotja a világ lakosságának közel felét.
A kontinenst hagyományosan öt földrajzi területre osztják:
Dél-Ázsia: Afganisztán, Pakisztán, Banglades, India, Nepál, Sri Lanka
Délkelet-Ázsia: Mianmar, Kambodzsa, Indonézia, Malajzia, Laosz, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld, Vietnám
Északkelet-Ázsia: Kína, Japán, Korea, Mongólia, Szibéria, Tajvan, Tibet
Délnyugat-Ázsia: Közel-Kelet
Közép-Ázsia: Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán volt szovjet köztársaságok
Kultúrák, etnikumok és nyelvek sokszínűsége
Az ázsiai kontinens a leggazdagabb különböző kultúrákban, hagyományokban, etnikumokban és nyelvekben. Ősi civilizációk örököse. Társadalmi és gazdasági szempontból Ázsia nagyon heterogén: magában foglalja a világ leggazdagabb országait, mint Japánt, amelyhez olyan felemelkedő hatalmak csatlakoznak, mint Kína és a „Négy Tigris” (Tajvan, Dél-Korea, Szingapúr, Hong Kong), valamint a „Kis Tigrisek” (Malajzia, Fülöp-szigetek, Thaiföld, Indonézia és Vietnám). A kontinensen található azonban a világ néhány legszegényebb országa is: Észak-Korea, Kambodzsa, Laosz.
Politikai rendszerek
Ázsiában található a világ legnagyobb kommunista állama, Kína, valamint a Föld legnagyobb demokratikus országa, India. A vallásszabadság helyzete is nagyon eltérő a kontinensen: vannak nyíltan ateista és minden vallással szemben ellenséges országok, például Kína vagy Észak-Korea. A Közel-Kelet állandó vallási összetűzések színtere.
Ázsia, a világ legnagyobb vallásainak bölcsője
A judaizmus, a kereszténység, az iszlám és a hinduizmus Ázsiában születtek, ahogy számos más spirituális hagyomány is, mint a buddhizmus, a taoizmus, a konfucianizmus, a zoroasztrizmus, a dzsainizmus, a szikh és a sintoista vallás, illetve különböző helyi törzsi vallások.
A három legelterjedtebb vallás a kontinensen a buddhizmus, a hinduizmus és az iszlám. A buddhisták, akik a világ lakosságának 7,9%-t képviselik, elsősorban Thaiföldön, Kambodzsában és Mianmarban élnek, ahol a lakosság több mint 90%-a buddhista. A hinduisták egymilliárd hívővel a Föld lakosságának 15%-át képviselik, az ázsiaiak 25%-a vallja magát e valláshoz tartozónak. Legnagyobb százalékban Nepálban (81%) és Indiában (80%) élnek. Ázsián kívül egyedül Mauritius szigetén alkotnak többséget, 56%-os az arányuk a lakosság között. A legnagyobb muszlim lakossággal rendelkező ország a világon Indonézia. A világ muzulmán hívőinek 12,7%-a él itt, több mint 204 millióan. A sorban India (10,9%), Pakisztán (11%) és Banglades (9,2%) követik az országot.
Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése