2015. 05. 14.

Lejáratás - Felfüggesztették tisztségükből Csíkszereda előljáróit

 A lejáratási kampány még jobban beigazolódott azzal, hogy a prefektus felfüggesztette tisztségéből Ráduly polgármestert és Szőke Domokos alpolgármestert.Nemde 90 nap után lett volna joga a prefektusnak? Ilyenkor a városi tanács azzal fejezze ki tiltakozását, hogy semmilyen határozatot nem hoz, amíg a két tisztségviselő ügyében törvényszéki ítélet nem születik!!! ezt tette 1949-től 1954-ig az erdélyi katolikus papság, 168 pap a börtönbe is ment, de kitartottak Márton Áron püspök mellett. Az állami vezetés 1955-ben kénytelen volt a püspököt szabadlábra helyezni. A városban azt beszélik, hogy az ortodox egyház tartott igényt a Szakszervezetek Házára és előttük Ráduly polgármester megvásárolta. Ha nem így van, akkor miért ez a nagy cirkusz?
Arról is beszélnek, hogy a Hargita Bányavállalatot hogyan adták el olyan áron, hogy aki megvásárolta még néhány milliárddal többet kapott a bankban, mint amennyiért vette?
Ezek a különös rejtelmek a demokratikus Romániában!
**
Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét és Szőke Domokost, a város egyik alpolgármesterét hivatali visszaéléssel gyanúsítják, és jogerősen harminc napra házi őrizetbe helyezte őket a bíróság.

Hargita megye prefektusa csütörtökön felfüggesztette tisztségéből Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét és Szőke Domokost, a város egyik alpolgármesterét azt követően, hogy a bíróság a hivatali visszaéléssel gyanúsított elöljárókat jogerősen harminc napra házi őrizetbe helyezte.

Amint az Agerpres hírügynökség közölte, a prefektus arra a törvénycikkelyre hivatkozott, mely az előzetes letartóztatásba helyezett elöljárók mérlegelés nélküli felfüggesztését írja elő. A törvény értelmében a kényszerintézkedés idején Antal Attila, a város másik alpolgármestere láthatja el a polgármesteri teendőket Csíkszeredában, ha az önkormányzati testület ráruházza a feladatot.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) április 30-án kezdeményezte Ráduly Róbert és Szőke Domokos előzetes letartóztatását, a bukaresti bíróság azonban csak az elöljárók házi őrizetét rendelte el.

A polgármestert a DNA kétrendbeli hivatali visszaéléssel, visszaélésre való felbujtással és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert többrendbeli hivatali visszaéléssel és okirathamisításra való felbujtással gyanúsítja.

A DNA egyebek mellett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2014-es csíkszeredai építkezési engedélyét kifogásolta, amelyet állítása szerint a polgármester hiányos dokumentáció alapján adott ki. Az ügyészség másfelől azt állította, hogy a polgármester 2014 szeptemberében rávett egy csődbiztost, hogy a piaci értéknél olcsóbban adja el a városházának a helyi szakszervezeti művelődési házat.

Szőke Domokost egyebek közt azzal gyanúsítják, hogy befolyásával visszaélve ítélt oda egy zöldövezeti munkálatra szóló megbízást egy bukaresti cégnek, amelynek azután a szolgáltatás reális értékének százszorosát fizette ki a városháza.

Korábbi nyilatkozataikban a csíkszeredai elöljárók ártatlannak mondták magukat, Ráduly Róbert politikai leszámolásnak minősítette az ellenük indult eljárást. Az RMDSZ nevében Kelemen Hunor elnök közleményben nyilvánította ki szolidaritását a csíkszeredai elöljárókkal.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése