2015. 05. 28.

Újabb döntésre vár Ráduly és Szőke

Amerikában és Nyugat-Európában a személyek védelemben részesülnek. Romániában erről szó sem lehet. Kozán István, Módszerek cikke a Csíki Hírlapban megvilágítja az EU-tagként működő, hazai balkanizált módszereket alkalmazó ügyészség eljárását.
A tegnapi tárgyaláson utolsóként, a védelem beszédét többször félbeszakító elnök magatartása is azt látszik igazolni, hogy lejáratás áldozata a csíkszeredai polgármester és az alpolgármester.
** 
A Bukaresti Ítélőtáblán csütörtökön tárgyalták a Csíkszereda tisztségből felfüggesztett polgármestere és alpolgármestere házi őrizetének meghosszabbítása ellen benyújtott fellebbezéseket. Bár a tárgyalás már a délelőtti órákban lezajlott, ítéletet cikkünk publikálásáig nem hirdettek.
raduly dna vn 022_b 
Tárgyalás volt, az ítélethirdetésre várni kellett az elöljárók ügyében (archív felvétel)
Egy hete, hogy a Bukaresti Törvényszék helyt adva az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) részéről benyújtott kérésnek, újabb harminc nappal meghosszabbította Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos házi őrizetét. Az április 30-án először elrendelt harmincnapos házi őrizet lejárta előtt, csütörtökön tárgyalta a Bukaresti Ítélőtábla a két elöljáró ügyvédjei által a kényszerintézkedés meghosszabbítása ellen benyújtott fellebbezést.
Mint Szász Ferenc, Szőke Domokos ügyvédje kérdésünkre elmondta, ezúttal is, akárcsak első alkalommal, a házi őrizet feloldását és védenceik szabadlábra helyezését kérték az ítélőtáblától. Az ügy tárgyalására már a délelőtti órákban sor került, de a bíró későbbre halasztotta az ítélethirdetést, csütörtök délután még várták az ügyvédek az erről szóló értesítést. Az április 30-i döntés elleni fellebbezésük után az ügyvédek is először az Agerpres hírügynökségtől értesültek az elutasításról.
Korábban a házi őrizet tényét tudomásul véve, Hargita megye prefektusa a törvényekre hivatkozva az elöljárók tisztségből történő felfüggesztéséről adott ki rendeletet. Amennyiben a Bukaresti Ítélőtábla megerősíti az elsőfokú döntést, és a házi őrizet meghosszabbítása jogerőssé válik, újabb, harminc napra szóló felfüggesztés következhet. A prefektusi rendeletet Ráduly Róbert Kálmán a Hargita Megyei Törvényszéken támadta meg, de Szőke Domokos ezt a lépést egyelőre nem tette meg, ügyvédje azt mondta, még nem döntöttek ezzel kapcsolatosan.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése