2015. 05. 27.

Pünkösd



E szó a görög pentekoszté, a húsvéttól számított 'ötvenedik' nap szóból származik. Pünkösd a Szentlélek eljövetelének ünnepe a húsvét utáni 50. napon. Az Ószövetségben a második zarándokünnep volt, melyen Izrael fiainak meg kellett jelenniük a Szentsátor előtt (MTörv 16,16). Pünkösd örömünnep volt (vö. Iz 9,2), melyen hálát adtak Istennek a búzatermésért. 
Jézus korában a Sínai-hegyen kapott Törvény kihirdetésének emléknapja, ami az Egyiptomból való kivonulás után az 50. napon történt, s ilyenkor nagy sokaság zarándokolt mindenfelől Jeruzsálembe (ApCsel 2,5).  
Az Újszövetségben Jézus feltámadása utáni 50. nap, a húsvéti misztérium beteljesedését jelentette: a Szentlélek eljövetele, ajándékainak kiáradása, az új törvény és az Egyház születésnapja (ApCsel 2,1-13). 
Az Úr Jézus mennybemenetele előtt megismételte a Szentlélek eljövetelére vonatkozó ígéretét: „megkapjátok a Szentlélek rátok leszálló erejét, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, s egész Júdeában és Szamariában, sőt egészen a föld végső határáig” (ApCsel 1,8). A várakozás és készülődés napjaiban (ez volt az első kilenced) a 11 apostol és a tanítványok „egy szívvel, egy lélekkel állhatatosan imádkoztak az asszonyokkal, Máriával, Jézus anyjával és testvéreivel együtt” (1,14), s a közel 120 fős közösségben megválasztották Júdás utódját, Mátyást (1,15-26). 
Amikor pedig elérkezett pünkösd napja, „mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket.” (2,1-4.) Amikor az összesereglett, mindenféle nyelvet beszélő zarándokok saját anyanyelvükön hallották szólni az apostolokat, és csodálkoztak. Péter beszélni kezdett és elmagyarázta, hogy amit látnak, az a próféciák beteljesedése, és erre a végkövetkeztetésre jutott: „Tudja meg hát Izrael egész háza teljes bizonyossággal, hogy az Isten azt a Jézust, akit ti keresztre feszítettetek, Úrrá és Krisztussá tette! E szavak szíven találták őket. 
Megkérdezték Pétert és a többi apostolt: Mit tegyünk hát, emberek, testvérek? Térjetek meg, felelte Péter, és keresztelkedjék meg mindegyiktek Jézus Krisztus nevében bűnei bocsánatára. És megkapjátok a Szentlélek ajándékát. Mert az ígéret nektek és fiaitoknak szól, meg azoknak, akiket, bár távol vannak, meghívott a mi Urunk, Istenünk. Még más egyéb szavakkal is bizonyította ezt, és buzdította őket: Meneküljetek ki ebből a romlott nemzedékből! Akik megfogadták szavát, megkeresztelkedtek. Aznap mintegy háromezer lélek tért meg.” (2,36-41.) 
A tavaszi virágzás a Szentlélek ajándékát hirdeti népünknek. Napjainkban még sok helyen a kapukat, kerteket kitűzik a zöld ágat pünkösd hajnalán. De a legszebb pünkösdi Lélekjárás, amikor húsvéti hitben közösséget alkotunk. Amikor a Szentlélek vezetésével megéljük hivatásunkat, és odaadóan teljesítjük állapotbeli kötelességünket.

“Mindnyájan egy Lélekben egy testté lettünk a keresztségben.” 1Kor 12,12

Darvas-Kozma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése