2015. 05. 12.

Raúl Castro kubai elnök köszönetet mondott Ferenc pápának

Magánaudiencián fogadta Ferenc pápa Raúl Castro kubai elnököt május 10-én a Vatikánban. Castro később közölte: mélyen megérintette Ferenc pápa bölcsessége és szerénysége – tájékoztat az MTI.


A majdnem egyórás megbeszélés négyszemközt, spanyol nyelven folyt az argentin egyházfő és a kubai elnök között.
A Vatikánból való távozáskor Raúl Castro elmondta az újságíróknak, köszönetet mondott Ferenc pápának a Kuba és az USA közötti diplomáciai közeledésben való közreműködéséért. Federico Lombardi szentszéki szóvivő később hozzátette, hogy a találkozón a pápa kubai látogatásainak részleteit is egyeztették. Az egyházfő szeptemberben látogat a szigetországba.
Raúl Castrót többek között a kubai miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter kísérte. A kubai elnök egy, a havannai székesegyház fennállásának kétszázadik évfordulójára készült emlékérmet adott át Ferenc pápának, és egy kubai művész festményét, amelyet a pápának a bevándorlókat befogadó Lampedusa szigetén való 2013-as látogatása ihletett. Ferenc pápa egy Szent Márton-emlékérmet és első enciklikájának szövegét ajándékozta a kubai elnöknek.
Az USA és Kuba között tavaly decemberben indult el a diplomáciai nyitás. Mint kiderült, a két ország között személyesen Ferenc pápa és a vatikáni diplomácia közvetített.
Ferenc pápa a szeptember 22-én az Egyesült Államokban kezdődő apostoli látogatása előtt Kubában is megáll.
Raúl Castro a Vatikánból a Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel való találkozóra ment. Az ezt követően tartott sajtótájékoztatón Raúl Castro kijelentette: mélyen megérintette Ferenc pápa bölcsessége és szerénysége.
„Elolvasom a Szentatya összes beszédét, ha Ferenc pápa továbbra is így fog beszélni, én is, aki kommunista vagyok, elkezdek imádkozni, és nem tréfából mondom, talán visszatérek a katolikus egyházba” – fogalmazott a kubai elnök.
Hozzátette: ígéretet tesz arra, hogy Ferenc pápa kubai tartózkodása alatt részt vesz az egyházfő által bemutatott összes misén.
Raúl Castro megjegyezte, hogy Ferenc pápa jezsuita, és ő is a jezsuitáknál végezte iskoláit.
Fotó: ANSA/News.va
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése