2015. 05. 27.

Meghosszabbította Ráduly és Szőke házi őrizetét a törvényszék

Újabb harminc napig maradhat házi őrizetben Csíkszereda tisztségéből felfüggesztett polgármestere és alpolgármestere, miután a Bukaresti Törvényszék pénteken helyt adott az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) részéről benyújtott, az intézkedés meghosszabbítására vonatkozó kérésnek. Az ügyvédek fellebbeztek, jogerős döntés a hét folyamán várható.
tanacsterem_kr_02_b 
Ha jogerőre emelkedik a döntés, egyelőre nem térhetnek vissza a városházára az elöljárók. Meghosszabbított várakozás
Amennyiben a Bukaresti Ítélőtábla elutasítja a benyújtott fellebbezéseket, Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos újabb harminc napig, június végéig maradhat házi őrizetben. Ha a döntés jogerőssé válik, tisztségükből történt felfüggesztésüket is meghosszabbítják.
Az április 30-án elrendelt házi őrizet lejárta előtt több mint egy héttel tárgyalta a Bukaresti Törvényszék a korrupcióellenes vádhatóság Ráduly és Szőke házi őrizetének meghosszabbítására vonatkozó kérelmét, újabb harminc nappal hosszabbítva meg ezt a kényszerintézkedést. Eugen Constantin Iordăchescu, Ráduly védőügyvédje kérdésünkre azt mondta, a döntést vasárnap megfellebbezték. „Úgy értékeljük, hogy ez a határozat megalapozatlan és törvénytelen, és ennek megfelelően várjuk, mi fog történni a fellebbezés elbírálása során” – nyilatkozta az ügyvéd. A fellebbezést a hét folyamán fogja tárgyalni a Bukaresti Ítélőtábla – erre számít Szász Ferenc, Szőke Domokos jogi képviselője, aki szintén kérelmezte védence esetében a kényszerintézkedés feloldását és az alapfokú döntés hatályon kívül helyezését.
Noha mindkét elöljárót felfüggesztették tisztségéből, miután Hargita megye prefektusa rendeletet adott ki erről, tudomásul véve a házi őrizetről szóló jogerős döntést, az intézkedést egyelőre csak Ráduly Róbert Kálmán fellebbezte meg a Hargita Megyei Törvényszéken. Szőke Domokosnak csak pénteken kézbesítették a felfüggesztésről szóló hivatalos dokumentumot, védője, Szász Ferenc azt mondta, a héten döntenek arról, hogy hasonlóan járnak el, vagy sem. A fellebbezést még nem tárgyalta a törvényszék, de ha a házi őrizet meghosszabbításáról szóló döntés jogerőre emelkedik, ez újabb felfüggesztést is von maga után. Jean Adrian Andrei prefektus kérdésünkre azt mondta, a felfüggesztés harminc napra szól. Ha viszont újabb jogerős döntés születik a házi őrizetről, és az erről szóló végzést elküldik a prefektusi hivatalnak, neki újabb rendeletet kell kiadnia, amely további harminc nappal növeli a felfüggesztés időtartamát. Ilyen esetben pedig az első rendelet megfellebbezése tárgytalanná válik – magyarázta a prefektus.
tanacsterem_kr_01_b 
A városháza tanácsterme. A polgármesteri jogköröket Antal Attila gyakorolhatja
A város vezetését és a polgármesteri jogköröket most Antal Attila alpolgármester vette át, aki időközben pontosításokat kért és kapott a prefektustól is. „A prefektus megerősítette, a törvény biztosítja a lehetőséget, hogy élhetek a polgármesteri jogkörökkel. Próbálunk élni, és nem visszaélni a hatáskörrel, nem tervezünk különösebbet, várjuk a fellebbezés eredményét vagy az újabb harminc nap leteltét” – mondta kérdésünkre Antal Attila, aki a maga során felfüggesztette azokat a korábbi polgármesteri rendeleteket, amelyekkel Ráduly Róbert Kálmán leosztotta a hatásköröket rá és Szőke Domokosra. Az alpolgármester közben az önkormányzati képviselőkkel is konzultált, beszámolt az eddigi fejleményekről, és most a hétvégi rendes tanácsülésre készül. Kérdésünkre azt is elmondta, nincs szükség testületi felhatalmazásra a polgármesteri hatáskört illetően, ez akkor volna esedékes, ha a testületnek két alpolgármester közül kellene választania. Mivel Szőke Domokos sem töltheti be tisztségét, nincs választási lehetőség.

erdély ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése