2015. 05. 16.

Kubai találmány a tüdőrák elleni szer

Cimavax a neve annak az injekciónak, amellyel Kuba világszerte felhívta magára a figyelmet és amelyért most a nyugati államok is sorban állnak: a tüdőrák elleni szer ugyanis a kubai-amerikai közeledéssel elérhető lesz nemcsak az Egyesült Államok betegei számára, de Európában is.
A Cimavax a tüdőrák negyedik, vagyis a végső stádiumábban bevethető gyógyszer és az eddigi tapasztalatok igen jók: lényegesen meghosszabbítja a beteg életét, csökkenti a fájdalmakat és a légzési nehézségeket, még súlygyarapodást is eredményez.
A kubai orvosok 15 éven át dolgoztak ezen a szeren és az eddigi tapasztalatok reményteliek. A kissejtes tüdőrák negyedik stádiumában – amikor bevethető a cimavax –  az eddigi ismert és alkalmazott terápiák ugyanis nem bizonyulnak túl hatásosnak: a beteg rövid idő után meghal. Az injekció azért is fontos, mert a tüdőrák harmadik és negyedik stádiumában a beteg már nem operálható – csak sugárzással és kemoterápiával kezelhető.
A szer alapja egy újonnan összeállított protein, amely a beteg sejtek növekedését gátolja. Az amerikai Wired magazin szerint a gyógyszer nem direkt módon támadja a tumorsejteket, hanem azt a proteint semmisíti meg, amelyet ezek a beteg sejtek a vérbe juttatnak. A szervezet ezeknek a proteineknek a megjelenésére egy hormonnal reagál, amelyet epidermal growth factor-nak neveztek el és amely nagy szerepet játszik a tumorsejtek szaporodásában. Vagyis nem a meglévő tumorsejteket pusztítja el a cimavax, hanem azt akadályozza meg, hogy a szervezetben újabb rákos sejtek keletkezzenek.
A szert a kubai Molekuláris Immunológia Központ fejlesztette ki, és már több ezer betegkezelésén vannak túl minden mellékhatás nélkül. Most azonban már azt is feltételezik, hogy ezt a szert más típusú rákos megbetegedések esetén is bevethetik.
A Roswell Park Cancer Institute   (New York) és a kubai  Molekularis Immunologiai központ  a napokban már aláírta a szer exportjáról szóló megállapodást, így New Yorkban hamarosan megkezdődnek az első klinikai vizsgálatok. Amerikai orvosok nagy reményt fektetnek az injekció alkalmazásába – Kubában már évek óta nemcsak kubai betegeken, hanem az  egészségturizmus keretében ide utazó betegeken is alkalmazták – jó eredménnyel. Az embargó azonban megakadályozta az elterjedését, hiszen az nem csak az Egyesült Államokra volt érvényes, hanem minden, Amerikával baráti államra.

asiaport.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése