2015. 05. 31.

Ne ürítsék ki a szórványt!

A magyar kormány helytelenítette, az RMDSZ számos politikusa pedig bírálta a hétvégén a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Kutatóintézet által folytatott „gyöngyhalász-politikát”. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint Budapest nem támogat olyan törekvéseket, amelyek a szórvány kiüresítését célozzák.
szaszjeno7_bSzász Jenő
Újfent bírálatok kereszttüzébe került a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) amiatt, hogy az erdélyi szórványvidékekről a Székelyföldre csábítja a magyar diákokat.
Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombati ülésén többen szót emeltek a Szász Jenő vezette budapesti intézmény „gyöngyhalász-stratégiája” ellen. Borbély László képviselő, volt politikai alelnök felkérte a magyar kormányt, „ne értsen egyet ezzel az elképzeléssel”, szerinte ugyanis az RMDSZ sok éve azon dolgozik, hogy szórványkollégiumok létesüljenek, a szórványban pedig erősítse a magyar oktatást.
Markó Béla szenátor elmarasztalta az NSKI-t amiatt, hogy az erdélyi magyarok megkérdezése nélkül próbál a szórványoktatást hátrányosan érintő intézkedéseket hozni. „Elismerjük, hogy az elmúlt évtizedekben a magyar szórványoktatás jelentős magyarországi támogatásban részesült, ezt el is várjuk Magyarországtól, de tessék minket ezekben a kérdésekben megkérdezni” – hangsúlyozta a miniparlament marosvásárhelyi ülésén a szövetség volt elnöke.
A Krónika május elején tárta fel, hogy a kutatóintézet munkatársai, illetve Hargita megyei pedagógusok többek között Beszterce-Naszód és Szeben megyei településekről csábítják székelyudvarhelyi iskolákba a nyolcadikos magyar diákokat. Az általános iskolák végzőseinek ingyen szállást és étkezést ígérnek, ugyanakkor az NSKI vállalja havi kétszeri hazautazásuk költségeit is.
Miközben az intézet szerint azokat a fiatalokat célozzák meg, akiknek nincs lehetőségük magyar nyelven folytatni középiskolai tanulmányaikat, és emiatt román nyelvű oktatási intézményekbe kényszerülnek, a szórványiskolák vezetői, valamint az érintett megyék RMDSZ-es politikusai károsnak tartják a fiatalok elcsábítását.
Szász Jenő szórvánnyal kapcsolatos elképzelései már korábban is vitát váltottak ki. A tizenkét éven keresztül Székelyudvarhely polgármestereként tevékenykedő politikus 2013-ban olyan gyöngyhalász-politikát sürgetett, amelynek keretében számba veszik a magyar nyelvcsaládba és kultúrkörbe tartozó külhoni magyarokat. Az NSKI elnöke nemrég az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén arról beszélt, hogy a szórványkollégiumokat a tömbmagyarság által lakott területeken működtetné.
Semjén Zsolt április végén a felvetés kapcsán közölte: biztos benne, nem cél, hogy a szórvány kiürüljön. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szombaton már nyíltan leszögezte: a magyar kormány nem támogat olyan törekvéseket, amelyek a szórvány kiüresítését célozzák, így a „gyöngyhalász-stratégiát” sem.
Semjén Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott, az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kifejtette: a magyar kormány számára a magyar nemzet minden tagja egyaránt fontos, éljen akár Magyarországon, akár külhoni tömbben vagy szórványban. Ennek megfelelően több programot működtetnek, számos támogatást nyújtanak a szórványban élő magyarságnak, hogy megőrizhessék identitásukat.
„Nem támogatunk olyan törekvéseket, amelyek a szórvány kiüresítését célozzák, így a gyöngyhalász-stratégiát sem” – fogalmazott Semjén Zsolt. Emlékeztetett, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet létrehozásáról szóló kormányrendeletnek megfelelően kutatási, felmérési és elemzési munkákat végez, illetve tárgykörébe tartozó kérdésben javaslatokat tesz, nem része a végrehajtó hatalomnak. A kormányfő-helyettes hangsúlyozta azt is: a szórványban élő magyarság segítésének hangsúlyos eszköze az anyanyelvű oktatás fenntartása, illetve megszervezése ezekben a térségekben.

székelyhon. ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése