2013. 03. 18.

Ferenc pápa és Argentina elnöke találkozott



Ferenc pápa március 18-án, hétfőn délelőtt Cristina Kirchnert, az Argentin Köztársaság elnökét fogadta a Vatikánban. Ez az első államfői látogatás az új pápánál.
A latin-amerikai média közlései szerint Kirchner március 19-én, kedden részt kíván venni azon a szertartáson, amikor Ferenc pápa ünnepélyes elfoglalja Szent Péter székét.
A Szent Péter téren tartandó jeles eseményre 180 ország kormányküldöttsége jelezte részvételi szándékát a világ minden tájékáról. A Szentatya hivatalba lépése alkalmábó Németországot Angela Merkel szövetségi kancellár; Norbert Lammert, a szövetségi parlament elnöke, valamint Winfried Kretschmann, a szövetségi tanács elnöke képviseli. Az Amerikai Egyesült Államokból Joe Biden alelnök érkezik Rómába – szerepel a KNA német hírügynökség jelentésében.
KNA/Magyar Kurír
**
Március 19-én, kedden a péteri szolgálat megkezdése alkalmából, Ferenc pápa szentmiséjét az M1-en, a Duna Televízióban és a Duna Worldön láthatják a nézők. 
Bővebben: Róma püspöke péteri szolgálatának megkezdését közvetíti a közmédia

** Sajtószemle:
A Magyar Nemzet (Napi… 9.o.) hozza, hogy a német Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadása közölte az új pápa 1976-ban keltezett egyik levelét, amelyben Jorge Mario Bergoglio a jezsuita rend akkori tartományfőnökeként a támogatásáról biztosította a diktatúra által letartóztatott és megkínzott jezsuita pap, Jálics Ferenc hozzátartozóit. Az elhurcolt szerzetes akkor Németországban élő egyik fivérének egyebek között azt írta: „Többször is megpróbáltam közbenjárni a kormánynál testvére kiszabadulása érdekében.” Bergoglio a levélben beszámolt arról, hogy fáradozásai még nem jártak sikerrel, de nem adta fel a reményt, hogy Jálics atya hamarosan visszanyeri szabadságát. „Szeretem őt. És mindent meg fogok tenni, amit csak megtehetek, hogy kiszabadulhasson” – fogalmazott a későbbi Buenos Aires-i érsek.
**
A Magyar Hírlap emlékeztet rá: Bergoglio Buenos Aires érsekeként korábban is felemelte a szavát az egyszerű emberek védelmében, és bírálta a neoliberalizmust, a Nemzetközi Valutaalapot és az általa erőltetett válságkezelési módszereket is. Részben az ő nevéhez köthető az a 2011-es vatikáni dokumentum is, amely ellenzi az euróövezeti válságkezelés pluszterheket a lakosságra hárító gyakorlatát. A dokumentum szerint „az IMF elveszítette képességét arra, hogy biztosítsa a globális pénzügyi stabilitást,”, és azt javasolja a politikai vezetőknek, hogy hozzanak létre új, „a spiritualitáson és az erkölcsön” alapuló Központi Világbankot. Bergoglio szerint „a jelenlegi válság egyik oka a korlátok és szabályok nélküli gazdasági liberalizmus, mivel az spekulatív pénzügyi piacokat kreál, és így károsítja a reálgazdaságot, különösen a gyenge országokban.” A vatikáni dokumentum utal rá, hogy ezzel „nem üvöltéssel, hanem érveléssel” kell szembeszállni. Közli az MH azt is, az argentin diktatúra idején elhurcolt és megkínzott két jezsuita pap – Jálics Ferenc és Orlando Yorio – aktáját vizsgáló bírák egyike, Germán Castelli a La Nación lappal közölte: az igazságszolgáltatás másfél éve alaptalannak minősítette és elutasította a Ferenc pápa elleni vádaskodásokat. „Megvizsgáltuk ezeket az állításokat, és úgy ítéltük meg, hogy semmi olyan nincs ebben az ügyben, ami jogilag elmarasztalható lenne. A Buenos Aires-i érseket ártatlannak nyilvánító bírósági döntés fényében nem lehet vita ebben a kérdésben.”
MK

Kapcsolódó cikkek:
Ferenc pápa első Úrangyala imádsága
Ferenc pápa első vasárnapi homiliája
Ferenc pápa a magyar Tv-ben
Ferenc pápa és az újságírók
Ferenc pápa gondolatai
Ferenc pápa első gesztusai
Ferenc pápa és a bíborosi testület
Ferenc pápa látogatása
Ferenc pápa hangulatos miséje
Ferenc pápáról egy pápábilis
Ferenc pápa - Jorge Mario Bergoglio




 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése