2013. 03. 19.

Megtelt a Szent Péter tér

A Szent Péter téren ünnepel Ferenc pápával egymillió zarándok, 150 hivatalos delegáció. Magyarország delegációját Áder János köztársasági elnök vezeti. A küldöttség tagja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is.
Szent József, az egyház védőszentje liturgikus ünnepén ragyogó napsütés kísérte azt az ünnepélyes szentmisét, amellyel Róma püspöke megkezdte péteri szolgálatát.
A szertartás előtt Ferenc pápa fehér dzsipen körbejárt a téren, és köszöntötte az örömmámorban úszó hatalmas hívősereget. A pápa egy váratlan pillanatban megállíttatta autóját, és leszállt, hogy átöleljen és megcsókoljon egy fogyatékkal élő hívőt. A világ számos nemzetének lobogóját látjuk a téren, valóban jelen van az egész világegyház. Amint Ferenc pápa a vasárnap déli Úrangyala-imádság alkalmából mondta: ez a tér magára ölti a világ méreteit. Ferenc pápa több alkalommal is megállt, hogy gyermekeket öleljen magához.
A világ minden részéről több mint 130 küldöttség van jelen: 31 államfő, közöttük Áder János Magyarország köztársasági elnöke és Herczegh Anita asszony, valamint az elnöki kíséret tagjai: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; Hölvényi György, Egyházügyi-, Nemzetiségi-, Civil kapcsolatokért felelős államtitkár; Szőke László, a Külügyi Hivatal vezetője; Zsadonyi Krisztián (TEK), Tóth István (TEK), Juhász Zsolt (TEK).
A szertartásra Rómába érkezett hat uralkodó és három trónörökös herceg, 11 kormányfő. 
A keresztény egyházak és felekezetek 33 küldöttséggel képviseltetik magukat. Jelen vannak a zsidó, a muzulmán, a buddhista, a szikh és a dzsáinista vallás küldöttei is.
Ferenc pápával 180 bíboros, pátriárka, nagyérsek koncelebrál, közöttük Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke.
A Magyar Televízió és a Duna World élőben közvetített szertartása során Török Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Kar médiareferense elmondta: ezt az eseményt helytelenül nevezik beiktatásnak, mert nincs olyan földi tekintély, aki a pápát „beiktathatná”. Székfoglalónak sem lehet nevezni, mert Róma püspökének széke a Lateráni szent János-bazilikában van, ahol Ferenc pápa néhány hét múlva ünnepélyes szentmisét mutat be, és találkozik egyházmegyéje híveivel.
Az esemény helyes megnevezése: Róma püspöke péteri szolgálatának megkezdése – hangsúlyozta Török Csaba.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése