2013. 03. 29.

Ferenc pápa Nagypéntekje



Március 29-én, Nagypénteken délután 5 órai kezdettel a Szent Péter bazilikában Ferenc pápa vezette az igeliturgiát, a Kereszt előtti hódolat és a szentáldozás szertartását. Nagypéntek Urunk szenvedésének és halálának, valamint a böjtnek a napja.
Ekkor nem kerül sor szentmisére, hanem egy szertartásra, amellyel az Úr szenvedésére és halálára emlékezünk. Krisztus Isten szolgájaként jelenik meg ezen a napon, aki áldozati bárányként felajánlja magát minden ember megváltásáért. A szertartás során a keresztre irányul elsősorban a figyelem, amelyet már megvilágít a feltámadás világossága.
A győzelem eszköze, a dicsőség trónusa, ezért hódolnak előtte a hívek a szertartás során.
A vatikáni Szent Péter bazilikában Ferenc pápa elsőként imába mélyedt az oltár előtt a bűnbánat és a bűnbocsánat kérésének jeleként. A szertartás elején a Szentatya a következő imát mondta el: „Uram, emlékezz irgalmadra: szenteld meg és oltalmazd a te családodat, amelyért Krisztus, a Te Fiad, vérével megszerezte Húsvét misztériumát. Aki él és uralkodik mindörökkön örökké.”
A nagypénteki szertartáson P. Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes mondott homíliát, továbbá liturgikus szolgálatot végeztek a Pápai Ír Kollégium növendékei.

(hh)

Kapcsolódó cikkek:
Via crucis - Ferenc pápával
A pápa börtöni szolgálata
Nagypéntek
Nagypéntek – Hódolat a szentkereszt előtt



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése