2013. 03. 31.

Húsvéti ételszentelés Csíkszeredában

Húsvétvasárnap, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepén az ételszentelésre a hagyományokhoz híven a csíkszeredai Szabadság téren gyűlt össze a hívő sokaság.
Etelszenteles Csikszeredaban (11)_b 
Több ezren gyűltek össze a Szabadság téren - Iochom Zsolt
A húsvéti ételszentelés megőrizte évszázados, eleven ünnepélyességét, ökumenikus jellegét, így a Kárpát-medence legnagyobb ételszentelését tartják évről-évre Csíkszeredában. Kereszténységünk legnagyobb ünnepén Tamás József püspök a föltámadt Jézus Krisztus szavaival köszöntötte az ételszentelésre összesereglett gyülekezetet: „Békesség veletek!”.
Etelszenteles Csikszeredaban (7)_b„Ezt a felújított teret az ősszel már megáldottam, de a mai szép alkalommal, hogy így belaktuk ezt a teret a jelenlétünkkel, újra megáldottá tesszük. A hagyományainkhoz híven húsvét reggelén megszenteljük az eledeleket. A föltámadt Jézus Krisztus az étkezést is feltámadásának jeléül tette” – hangsúlyozta Tamás József püspök.

Tamás József püspök szenteltvízzel hintette meg a kosarakat
Fotó: Kovács János
˜˜„Amikor húsvét vasárnapján megjelent apostolainak és azok megijednek, úgy gondolták, hogy szellemet látnak, az Úr Jézus ételt kért és szemük láttára evett belőle, hogy bizonyítsa feltámadásának tényét” – ezekkel a gondolatokkal áldotta meg az eledeleket Mons. Tamás József püspök a Szabadság téren.
Ködös, párás a levegő
21 sor
A katonás sorok között elsőként Tamás József püspök indult, utána dr. Kállay Emil piarista atya, majd P. Bátor Botond pálos, magyar tartományfőnök, utánuk Szecsete Zoltán, Mihály Imre káplánok, Péter Sándor nyug. lelkész szenteltvízzel hintették meg a kókonyás kosarakat. A szertartást Msgr. Darvas-Kozma József esp.-plébános irányította, és végül köszönetet mondott a közreműködésben segítőknek, megdicsérte a katona nemzet fegyelmezett és áhítatos részvételét.
Az ételszentelés a pápai himnusz, a nemzeti imádság és a székely himnusz eléneklésével zárult. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése