2013. 03. 28.

Ferenc pápa a börtönbeli ifjakkal



A Coena Domini szentmisével, amely az Eucharisztia és a papság intézményének megalapítását jelzi, Nagycsütörtökön megkezdődött a húsvéti szent három nap. A pápa délután 5 órakor indult el a vatikáni Szent Márta Házból, lakhelyéről. Fél 6 előtt érkezett meg a Casal del Marmo római városnegyed fiatalkorúak számára fenntartott börtönébe, ahol bemutatta az Utolsó Vacsora szertartását. A szentmise végén a fegyintézet tornatermében Ferenc pápa találkozott a börtön fiataljaival és felügyelőikkel. Köszöntötte őket és mindegyik fiatalnak csokitojást és galamb alakú tipikus olasz húsvéti süteményt ajándékozott.
A fiatalok nagy lelkesedéssel várták a Szentatyát. 50-en vettek részt közülük a szentmisén, akik közül 11 lány volt. Ferenc pápa 12 különböző vallású és nemzetiségű fiatalnak mosta meg a lábát a szertartás során.
A „Casal del Marmo önkéntesei” elnevezésű katolikus szervezet színesítette a liturgiát zenével, énekekkel. Az önkéntesek évek óta jelen vannak a fiatalok között a börtönben. Egyikük, Annalisa Marra nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.
Elsősorban az ünnepnapokat töltik a fiatalokkal, amikor a megszokott tevékenységük szünetel a fegyintézetben. A fiatalok nagy meglepetéssel és örömmel fogadták a pápalátogatás hírét. Sokak, akik nem katolikusok, megkérdezték, hogy ki egyáltalán a pápa. Az önkéntesektől mindig megkérdezik, hogy mennyi pénzt kapnak azért, hogy velük legyenek. Így amikor megtapasztalják az ingyenesség gesztusát a pápától is, nagyon nagyra értékelik azt. A lábmosás szertartásában, amelyet a Szentatya végez el, az alázatosság jelét látják, amely egyben segíti őket, hogy ne érezzék peremre szorultnak magukat.
A fiatalok elsősorban kábítószer-kereskedelemért és lopásért kerülnek a börtönbe. Az önkéntes szerint ezek a fiatalok valószínűleg azért követnek el törvénysértéseket, mert nincs körülöttük senki, aki megmutatná nekik a jó és a rossz, illetve a helyes és a hibás cselekedet közötti különbséget. Esélyt kell tehát nekik adni a változtatásra. Az önkéntesek arról igyekeznek nekik tanúságot tenni, hogy a pénzen túl létezik más is és, hogy lehet normális életet élni áldozatokat hozva és erre mindenkinek van esélye.

(sv)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése