2013. 03. 24.

Virágvasárnap a Vatikánban

Virágvasárnap délelőtt fél 10-kor kezdődött a Szent Péter bazilika előtti téren az ünnepi szentmise.
Az alkalomra szerény, a pápai egyszerűséget követő díszbe öltözött a tér a dél-olasz Puglia tartományból érkezett olajfákkal és virágzó cseresznyefákkal. A tavaszforduló napján Rómába megérkezett igazi tavasz ezen a vasárnapon különösen kegyes volt az ünnepre összegyűlt több mint 250 ezer hívőhöz, mert csodálatos napsütés ragyogta be a várost a szívet melengető pápai jelenlét mellett. A Szent Péter térhez vezető Via della Conciliazione út első fele is megtelt a szertartást óriáskivetítőkön követő hívekkel.

A Szentatya a több mint kétórás szertartást követően nyitott terepjáróján hosszasan körözött a Szent Péter téren a katolikus egyház egyetemességét jelképező hatalmas színes, a különböző országokat jelképező zászlókat és transzparenseket, olajfa- és pálmaágakat, virágokat lengető lelkes hívek sorai között. Sok más mellett rengeteg argentin lobogó volt látható a téren. A hatalmas feliratok között volt olyan, amely „Ciao, Ferenc pápa” köszöntéssel üdvözölte a Szentatyát vagy dél-olasz fiatalok transzparensén a „Veled nem félünk!” felirat volt olvasható. Megválasztását követően a Szent Péter térre vezető Via della Conciliazione-n található egyházi iskola legfelső emeletének ablakaiból is ez a felirat köszönti az arra járó embereket.

A pápa dzsipjén állva sokakkal kezet fogott, kezébe emelt kisgyerekeket és nem hiányoztak spontán üdvözletei sem, ahogy az már péteri szolgálatát megkezdő szentmiséjén is tapasztalható volt. Többször hüvelykujját felmutatva az angolszász, „minden rendben” kifejezést jelentő gesztussal fordult az örömmel telt hívekhez. Viccelődött is a közelében állókkal. Argentin hívekhez közeledve pedig, akiket feltehetőn ismert, leszállt autójáról és spanyol nyelven köszöntve őket hozzájuk lépett, megölelte őket és kezet fogott azokkal, akik kezüket nyújtották felé.

Többször leszállt a dzsipjéről, amikor mozgássérültek mellett haladt el. Megáldotta és megölelte őket. Mielőtt autóján visszatért volna a Vatikánba, újra megállt, hogy a híveket köszöntse, közöttük egy házaspárt is. A feleség a Szentatyához fordult, hogy köszöntse tolószékben ülő férjét is. Erre Ferenc pápa a férjhez fordulva ezt kérdezte mosolyogva: „És jól főz az asszony?”.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése