2013. 03. 21.

Ferenc pápa és a római börtön



Március 28-án, Nagycsütörtökön délelőtt a Szentatya a Szent Péter bazilikában mutat be krizmaszentelési misét. A délután folyamán pedig Ferenc pápa látogatást tesz a római „Casal del Marmo” negyedben és ott mutatja be a kiskorúak fegyintézetében este fél 6-kor a Coena Domini, az utolsó vacsora szentmisét.
Mint ismert az Úr Utolsó vacsorájának szentmiséjét a szeretet parancsának kihirdetése és a lábmosás szertartása jellemzi. 
Bergoglio bíboros Buenos Aires érsekeként ilyenkor szentmisét szokott bemutatni egy börtönben, kórházban, vagy a szegények és peremre szorult emberek számára fenntartott otthonokban. A „Casal del Marmo” börtönben sorra kerülő szentmisével Ferenc pápa folytatja ezt a hagyományt, amelyet az egyszerűség jellemez majd.
A nagyhét további szertartásai a megszokott módon zajlanak, ahogy ez a Liturgikus Szertartások Irodája közleményéből kiderül. Végül a szentszéki közlemény emlékeztet, hogy XVI. Benedek 2007. március 18-án látogatott ebbe a kiskorúak számára fenntartott római büntetőintézetbe és szentmisét mutatott be az Irgalmas Atyáról elnevezett kápolnában.
(sv)


Kapcsolódó cikkek:
Ferenc pápa és a biztonságiak
Ferenc pápa márc. 18-19.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése