2013. 03. 21.

Húsvéti készület - jótanács



A Nagyhét általában mindenkinek nagyon zsúfolt. Részben mert a munkahelyen dolgozni kell, ugyanakkor az ünnepre is fel szeretnénk illően készülni. A nagyböjt elejétől viszont bizonyos feladatokat magunk előtt görgettünk, hogy ezt majd holnap, holnapután elintézzük. A nagyhét elején szembesülünk a felgyülemlett feladatokkal. Ezekben a napokban ügyeljünk egymásra, hogy sietséggel és feszültséggel teli pillanatokban ne ingereljük, főleg ne sértegessük egymást, se otthon, se a munkahelyen. 
A gonosz lélek nagyon jól tudja, hogy az ünnepek kegyelmi kiáradással járnak, az embereket jobban átjárja Isten szeretete, éppen ezért a legnagyobb trükkjét veti be, hogy megkeserítse a családok, a közösségek ünnepét. 
Belőlünk akar ünneprontót csinálni. Látóterünkbe jelentéktelen dolgokat emel, és ha nem vigyázunk, akkor a legfontosabbat teszi bennünk tönkre, a szeretetet. 
Semmiségekkel megrontja a szerető viszonyt.  
Ezért jó, ha megjegyezzük, hogy semmilyen földi dolgot igazából nem tudunk  tökéletesen befejezni, hanem csak abbahagyni: a munkát, a takarítást, a tökéletesre tervezett környezet kialakítását. Ezeket mind csak abba lehet hagyni.
Az első jó tanácsom, hogy legyünk jóságosak. Legyünk szeretettel a hozzánk fordulókhoz. 
Ha pedig valami kellemetlenség támad, akkor gyakoroljunk türelmet. Ne legyünk ingerlékenyek, idegesek, főleg ne sértegessük egymást, mert a sebek fájnak és nehezen gyógyulnak. 
Reggel kezdjük a napot hálaadással és kérjük Istent, hogy segítsen jó feltételeink véghezvitelében. Napközben egy-egy fohásszal kössük életünket Istenhez. 
Ha még nem végezted a lelki megtisztulást, akkor ne sajnáld magától a lelki fürdőt, a szentgyónást. Miért cipelnéd fölöslegesen bűneidet., azok nem boldogítanak. Ezért ajánlom, hogy hétközben a reggeli vagy az esti mise előtt vagy alatt végezd el a húsvéti gyónásodat. 
Az ima vagy jó cselekedet legyen a hálaadásod, hogy Isten ilyen irgalmas. 
Viszont a legjobb elégtétel az szokott lenni, amit Isten küld a nagyhét napjai alatt. Erre aztán jól figyelj.
A liturgiára idejében indulj el, ne késsél, de még  otthon se a vacsora vagy ünnepi asztaltól! 
A körmenetre hozz gyertyát és vigyázz arra, hogy ne csepegtesd le társadnak a ruháját. 
Az ételszentelésnek nagy hagyománya van nálunk, éppen ezért, hogy minden gördülékenyen, rendben és szépen történjen, figyelj az irányítókra. Katona nemzet vagyunk, szeretjük a rendet, a fegyelmet. Most is tanúságot tehetsz múltbeli magatartásodról. Milyen jól eső érzés, amikor dicsérettel illetik az újságokban, a tv-ben, a rádióban és az interneten a csíkiak fegyelmezett ételszentelését. 
Mindezeknél mégis fontosabb, a hitéletünk. Mi hiszünk Jézus Krisztusban, aki meghalt és feltámadt, ezért  törekedjünk hű tanítványainak bizonyulni, amikor testileg és lelkileg együtt ünnepeljük az Ő húsvéti misztériumát. Kitartó és eredményes, lelki és testi húsvéti készületet kíván,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése