2013. 03. 25.

Haláljáték - cselvetés?

Az evangéliumból is ismert Nagy Heródes (Kr.e. 73-Kr.u. 4.; neve jelentése: hősi ivadék) ravasz ember volt. Nagyon ügyesen használta ki a politikai széljárásokat. Heródes hol az eszével, hol puszta szerencsével vagy a pénze segítségével mindig a felszínen maradt. Tudta, hogy edomita származása miatt (apja az idumeus Antipater, anyja a nabateus Kufra) gyűlölik a zsidók, ezért beházasodott a Hasmoneus családba. Ügyes katona, ragyogó építkező. Felépítette a tengerparton Caesareát, újjáépíttette a Második Templomot, amit mindig megcsodáltak az emberek. Hebronban a patriarchák sírja fölé mauzóleumot épített. Ugyanakkor bosszúálló, betegesen féltékeny uralkodó volt. Akire hatalmi féltékenységének gyanúja rávetült, az nyomtalanul eltűnt valamelyik sivatagszéli erődítményben. Édesanyját, feleségét és saját fiait megölette. Amikor Augustus meghallotta a Heródes fiak sorozatos kivégzését, csak annyit mondott: "Inkább lennék Heródes disznaja, mint fia! Görögül ez szójáték: Inkább lennék Heródesnél "hysz", azaz disznó (amit a zsidók nem öltek meg), mint "hyiosz", azaz fiú. Féltékenységből rendezte meg a betlehemi gyermekgyilkosságot is (Mt 2,16sk).
Heródes féltékenységének esett áldozatául a sógora, a makkabeusok törzsének utolsó tagja, a 17 éves Arisztobulosz, akit családja nyomására nevezett ki főpapnak. Amikor a szép termetű fiatalember először jelent meg teljes főpapi díszben,a nép ujjongva köszöntötte. Ezzel meg is pecsételődött sorsa. Heródes máris ellenfelet látott benne, elpusztítására csak az alkalmat kereste.
Az ifjú főpapot Heródes vendégségbe hívta Jerikóba. Elhalmozta mindenféle kitűntetésekkel és figyelmességekkel. Ebéd után a nagyszámú kísérettel lementek a kertbe, hogy megtekintsék az Arisztobulosz tiszteletére rendezett játékokat. Majd elmentek a tavakhoz, hogy az úszóversenyben gyönyörködjenek. Először csak a kíséret tagjai merültek a vízbe, Heródes meg a főpap csak nézték őket. De ahogy sötétedett, Heródes azt tanácsolta, hogy Arisztobulosz is mutassa meg a vízben, hogy mit tud. A vízben már néhány, Heródes által felbérelt ember tartózkodott. Az egyik szolga és a főpap egymás mellett haladtak egy ideig, majd egyszerre Arisztobuloszra támadtak és látszólag tréfából a víz alá nyomták, és ott tartották addig, míg ki nem oltották az életét. Másnap Jeruzsálemben hírül adták, hogy Arisztobulosz baleset következtében vízbe fulladt. És ki volt a "fő gyászoló"? Természetesen Heródes, akiről a kortársaknak csak ennyi volt a véleménye: "Úgy került a trónra, mint egy róka; úgy kormányzott, mint egy tigris és úgy halt meg, mint egy kutya.
Az ördög cselvetése ez. Hányszor teszi ezt meg az emberrel? Szépeket ígér neki, aztán megfojtja a szenvedélyek piszkos habjaiban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése