2013. 03. 29.

Egy hercegnő segítségével



Jézus Krisztus úgy nyilatkoztatta ki magát, mint aki a „bőséges életben” akar részesíteni minket (Jn 10, 10).
A gyermek zsenit, Cohen Hermannt (1820-1871), aki négy és fél éves korától zongorázni tanult, mindenki csodálta. Tíz éves korában a frankfurti hercegi udvarokban szerepel. Párizsba megy, ahol 12 évesen Liszt Ferenc tanítványa lett. A párizsi szalonokban együtt játszottak. A fiatal zsenit a siker elragadta, és szenvedélyeinek hódolt. Svájcból 1847 májusában szegényen visszatért Párizsba, ahol Moskova herceg karmestert keresett, aki majd vezényelné a bourbogne utcai Szent Valéria-templom énekkarát. Cohen elvállalta. Az énekkar szereplése Szűz Mária tiszteletére, a templomi mise ékessége volt. Amikor a pap áldást osztott a híveknek, ő belső késztetést érzett. A következő misére is elment, és a pap által felemelt ostyára nézve megérezte a jóságos Isten jelenlétét. Bár részt vett a misén, de nem értette mi történik. Egy hercegnő segítségével kapcsolatba került egy pappal, aki bevezette a hit világába. 1847 augusztus 28-án Szent Ágoston emléknapján megkeresztelkedett. Az Ágoston Mária Henrik nevet választotta magának. Élete is megváltozott. Szakított kicsapongó életével, és adósságait is rendre törlesztette. Családja másoktól értesült, hogy fiúk katolikus lett. Egy hónap után szüleinek ezt írta: „Noviciátusom töltöm a kármelhegyi Boldogasszony rendjében, mely szigorúságáról, a bűnbánó vezekléséről és az Isten iránti szeretetéről vált ismertté.” Megismertem Isten Fiának alázatát és szeretetét - aki az Oltáriszentségben közöttünk maradt. 
Apja kitagadta és árulónak bélyegezte.
1851 április 19-én pappá szentelték. Régi barátai közül igehirdetését Liszt Ferenc is hallgatta.
Nemsokára megalapította az éjszakai szentségimádók egyesületét. Két hónap alatt 74 tag jelentkezett, bár Tours városának férfiait nehezen tudta megmozgatni. Megható volt, hogy az éjszaka óráiban is mentek munkások, egyetemi hallgatók, kereskedők, vasutasok, katonák, állami hivatalnokok szentségimádási órájuk megtartására. Sokak lelki megújhodását jelentette ez az áldozat.
Rögtön térítő munkába kezdett. Nagy örömmel töltötte el, hogy testvére és unokaöccse is felvette a keresztséget. Kolostorokat alapított Franciaországban. Betegségéből csodálatos módon meggyógyult. 
A haldokló apja ágyához hívatta Ágoston atyát és ezt mondta: „Megbocsátom mind a három rettenetes bűnödet: hogy katolikus lettél, hogy katolikus hitre térítetted a testvéredet is, és hogy megkeresztelted az unokaöcsédet.” 
Ágoston atya a francia-porosz háború idején, 1780-ban Genfbe ment, ahol katona lelkésznek nevezték ki Németországba a francia hadifoglyokhoz. Ott is halt meg. Feljegyzései között találták: „Csakis Isten képes lecsillapítani az emberi szív vágyát. Mária felkínálta az Eucharisztia titkát. És felismertem: az Eucharisztia az élet, a boldogság!”
- Jézus mindenkinek örök üdvösséget kínál. Akadnak olyanok, akik nem értékelik vagy visszautasítják. Remélem te nem tartozol közéjük. Viszont vannak, akiknek a szentségi Jézus az életük középpontja. Ilyen volt Dupont Szent Leó (1797-1876), a francia férfiak világi apostola, aki azt írta: „A szentáldozás nélkül élő keresztény olyan, mint a szárazra kidobott hal.”
Jézus mindig, főleg Húsvétkor az örök élet lakomájára hív.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése