2013. 03. 25.

Ha azt tudod jövőmről

Bartholdi: Belfort védőinek, Le Lion 22x11m
1648-ban a westfaliai békekötéssel Belfort a német-római császárságtól Franciaországhoz került. XIV. Lajos parancsot adott Vauban mérnöknek, hogy építsen egy várat a stratégiai fontosságú helyen. Belfort ötágú csillag alakú erődítése igazi hírnevét az 1870-es háborúban szerezte.
Itt harcolt egy fiatal ember, aki 1869 nagypéntekén a feszületen Krisztust szemlélte. Megfogadta, hogy nem követe el többé súlyos bűnt. Pergament lapra saját vérével e szavakat írta: "Istenem, ha azt tudod jövőmről, hogy halálos bűnnel majd megbántalak, engedd inkább, hogy négy részre szakítsák testemet."
Egy év múlva kitört a német-francia háború, s be kellett vonulnia Belfortba. Belfort ostrománál valósággal négyfelé tépte a gránát. Mellén kis dobozt találtak, s benne a fenti írást.
Denfer-Rochereau ezredes parancsnokságával alig 16 000 főnyi alakulat védte a várost, amikor a porosz sereg 40 000 fővel akart áttörni. 103 napon át ellenállt az ostromnak, noha naponta 5000 nehéz lövedéket lőttek ki a városra. A háború véget ért, megkötötték a Franciaországra nézve megalázó fegyverszünetet, de Denfer-Rochereau nem adta fel várát, csak akkor, amikor utasítást kapott Thiers ideiglenes kormányától. Ellenállása eredményeképpen a terület önálló státuszt kapott, s nem került német birtokba. A Territoire de Belfort ma is önálló megye.
- A lélek ragaszkodása Istenhez fontosabb a testünknél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése