2013. 03. 29.

Via crucis - Ferenc pápával

Március 29-én, nagypénteken erdélyi idő szerint este negyed 11-kor kezdődik a hagyományos húsvéti Keresztút a pápával a Colosseumnál.
XVI. Benedek pápa 2012-ben tett libanoni apostoli útját követően Bechara Boutros Raï maronita bíborost kérték fel arra, hogy készítse el a keresztúti ájtatosság szövegét, amelyet a pátriárka libanoni fiatalok közreműködésével írt meg.

Az első állomáshoz Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke viszi a keresztet, majd tőle egy kétgyermekes olasz, továbbá egy szintén kétgyermekes indiai család veszi át a keresztet. A IV. és V. stációhoz az UNITALSI olasz betegkísérő egyesület által gondozott mozgáskorlátozott beteg, a VI. és VII. állomáshoz pedig két kínai szeminarista hordozza a keresztet. A VIII. és IX. stációknál egy szíriai és egy olasz ferences szerzetes, a X és XI. állomásnál pedig két nigériai és két közel-keleti nővér veszi át a keresztet.
A XII. és XIII. állomáshoz két brazil fiatal hordozza a keresztet, amelyet végül Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke vesz át és visz a XIV. stációhoz. A keresztet négyen kísérik fáklyákkal, két római egyházmegyés és két libanoni fiatal. A nagypénteki keresztút során egy libanoni kórus kíséri a szertartást.
Ferenc pápa a keresztúti ájtatosság végén beszéddel fordul a Colosseumnál jelenlévő hívekhez és végül apostoli áldását adja rájuk.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése