2013. 03. 13.

Ferenc pápa - Jorge Mario Bergoglio




Ferenc pápa,
az első latin-amerikai és az első jezsuita, akit Szent Péter székébe választottak.
Jorge Mario Bergoglio 1936. december 17-én született Buenos Airesben, olasz bevándorló munkáscsaládban. Édesapja Olaszországból vándorolt ki Argentínába, és a vasútnál dolgozott. A pápa öt gyermekes családban nőtt fel. Kémiát tanult, de a papi hivatást választotta. A szeminárium elvégzése után, 1958-ban belépett a jezsuita rendbe. A filozófiai doktorátus megszerzése után irodalmat, pszichológiát és filozófiát tanított, 1969-ben szentelték pappá. A kiváló vezetési képességekkel megáldott Bergoglio 1973-tól hat évig a rend tartományfőnöke, 1980-tól annak a szemináriumnak a rektora volt, amelyben végzett, doktori értekezését Németországban készítette el. 1998-ban lett Buenos Aires érseke, egy apartmanban élt a püspöki rezidencia helyett. 2001-ben kreálta bíborossá II. János Pál pápa, három vatikáni kongregációnak is tagja, 2005 óta az Argentin Püspöki Konferencia elnöke. Teológia gondolkodásában inkább mértékletes, kész a párbeszédre. Küzd a társadalmi igazságtalanságok ellen, határozottan kiáll a szegények mellett. Aszketikus hozzáállással viszonyul a világhoz: tömegközlekedéssel jár, nem költözött be a főpapi rezidenciába, s állítólag még ételeit is maga készítette. Sokoldalú: jó szakács, szereti az operát, a görög műveltség barátja, Shakespeare és Dosztojevszkij az írója. Jól úszik, erős. A kevés szavú ember megszólalásainak súlya van a 40 milliós Argentínában, ahol a lakosság 90%-a katolikus. 
Karácsony és húsvét idején Bergoglio felkereste a beteg gyerekeket ápoló kórházat, fogházat, megmosta a betegek és foglyok lábát, de a közszereplés nem az ő műfaja. Az imádság embere szűkszavú és nem szeret szerepelni a médiában.
Aki a népet tudatosan, ésszerűen és közvetlenül szolgálta, tanújelét adta szeretetének, amikor elődje iránti háláját  kifejezte, és csendben a hívek imáját kérte az “urbi et orbi” áldás előtt. Ferenc pápa köszöntőjében elmondta, hogy a bíborosok a "világ végéről" választottak pápát, majd az argentin híveket arra kérte, ne repüljenek Rómába, hanem a jegy árát inkább adják a szegényeknek. 
Az evangéliumot Assisi Szent Ferenc szellemében megélni, valamint Jézus Krisztusról tanúságot tenni, úgy mint Xavéri Szent Ferenc - ez életelve.

A népet tudatosan, ésszerűen és közvetlenül szolgálta. 
Európa is felismerheti, hogyan gyógyulhat ki önzéséből.
Isten éltesse az új pápát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése