2013. 03. 24.

Vértanú ifjak

De Silva Joaquin

Az ifjúság világnapján két ifjú hősre emlékezzünk. 1926-ban megindul Mexikóiban a katolikus vallás üldözés, melynek folyamán 1935-ig 5300 pap és szerzetes esett áldozatul, valamint 70000 világi keresztényt végeztek ki. Mindjárt a keresztényüldözés kezdetén 1926 szeptember elején letartóztatták az ifjúsági mozgalom 27 éves megszervezőjét De Silva Joaquin-t, aki naponta járult szentáldozáshoz.  Az egyik kaszárnya börtönébe vitték. Zamora tábornok táviratozott Plutarco Elías Calles (1877, ur. 1924-28, +1945) elnöknek, hogy a fővárosba vigyék-e a rabot vagy azonnal lőjjék agyon: "Agyonlőni!" - szólt a rövid válasz.
De Silva elkészült a halálra. A katonák el akarták venni olvasóját. "Míg csak szikrája az életnek mozog bennem, ezt nem veszitek el tőlem!" 
- Kivitték a vesztőhelyre. "Megyek a Kálváriára" - mondta a szemközt jövőnek. A temetőben volt a kivégzés szeptember 12-én. 
Nem engedte, hogy szemeit bekössék.  "Nem vagyok gyilkos. Magam adom meg a jelt a sortűzhöz. Akkor lőjetek, ha azt mondom: Viva Cristo Rey!  Viva la Virgen de Guadalupe! Éljen Krisztus Király, éljen a Guadalupei Szent Szűz!" Majd rövid beszédet intézett a tömeghez. Megbocsátott hóhérainak. Kijelentette, hogy szívesen hal meg hazájáért és hitéért. Az egyik katonára annyira hatottak szavai, hogy az eldobta fegyverét: "Nem lövök: én is katolikus vagyok, veled tartok." Őt is elfogták azonnal a másnap agyonlőtték.  
Felakasztott keresztények
Silvaval együtt kivégezték a 17 éves Malgarejo Manuelt is. Így szólt hozzá: "Le a kalappal, mindjárt megjelenünk Isten előtt. Éljen Krisztus király, éljen a Guadalupei Szent Szűz!" A fegyverek eldördültek és Krisztus vértanúja vérében fekszik. 
Manuel elájult, az eszméletlen fiút agyonlőtték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése