2014. 09. 01.

Krisztus világa - 2014. szeptember - Szemle



Ki az év első embere? Csakis a szeptember – tréfálkozzunk egy kicsit. De a leggazdagabb is, mert megtölti a raktárakat, pincéket és kamrákat. Ugyanakkor kapukat nyit, lehetőségeket kínál. Vele szemben az év másik két embere egyszerűen csak utász, ahogy a diktatúra idején viccesen és halkan kérdezgettük egymástól: mikor javítják meg mifelénk az utakat? A válasz így hangzott: amikor megjön a két ember, vagyis a november és december.
Az első ember, a szeptember egyházi ünnepekben is bővelkedik… A mindennapi élet szintjén majdnem mindenkit valamilyen formában érint: kezdődik az iskola… Az iskolakezdés gyermeknek, szülőnek, pedagógusnak egyaránt okoz némi szorongást, de sok örömöt is jelent, amennyiben jól döntöttek, és megfelelő időben történt a gyermek beiskolázása is… Mire akarjuk tanítani a gyerekeket – arra, hogy boldoguljanak, vagy arra, hogy boldogok legyenek? Minden ember boldog akar lenni. Ehhez szükségünk van a másikra. S hogy boldogok lehessünk, ebben nagy szerepe van a pedagógusnak. Ha a gyermek megtapasztalja, hogy vele vagyok, érte vagyok, nyert ügyem van. Az egyházi iskolákban van egyfajta jó szellemiség, melynek lényege: fejlődni akarunk, teljesedni akarunk, és szolidárisak vagyunk azokkal, akik ránk vannak bízva. Külön-külön és együtt, mindannyian alkalmasak vagyunk valamire. Egy pedagógus abban segít, hogy a gyermek azzá váljon, amivé ő lehet. Amilyennek Isten is akarja, vagyis jó és boldog ember! Krisztus világa, amely az ötödik évébe lépett, szintén ezt a célt szolgálja, amiért hálás köszönetet mond munkatársai nevében, a főszerkesztő. – olvassuk a 2. oldalon.
A püspök-sógorság miatti szenvedésekről – Istenszolgája Márton Áron püspök sógornője, Márton Domokosné vallomását folytatásban közöljük, amit férje és a nagy püspök halála után írt, és amit kevésbé ismernek az olvasók.  (3. oldal) 
Nyugtalan társadalmunkban, összemosódik a munka és a pihenés. Megnyugvás címen Holger Zaborowski elmélkedését tolmácsolja Bács Béla János, mert van megnyugvás. (4. oldal) 
Szentek szeptemberben – Kalkuttai Boldog Teréz, Kassai vértanúk, Koreai vértanúk, Szent Pió, Szent Gellért életéről és a Szent Főangyalról ír Sárközi Sándor piarista atya. (5. oldal) 
Szívetekben az öröm virág – Bakó Mária Hajnalka színes beszámolója a csíkcsomortáni ministránsok táborozásáról. (6. oldal)
A Katolikus Egyház Katekizmusa, XX. - Játékos ismerkedés szentekkel – ez utóbbi Vitos Antal összeállítása egy szent vértanúról és egy magyar királyról. (7. oldal)
Steindl Imre építész  életútját és műveit ismerteti Sárközi Sándor a kultúra rovatban. (8-9. oldal)
Társasjáték klub, mint misszió – közösségépítő, személyiségfejlesztő, nem nyomulós társasjátékokról szóló ismertető után Korpos Attila CSIT – a színfalak mögül – élménybeszámolója, amikor ő, aki górcső alá vett mindent, és felismerte „nem vagyunk egyedül ebben a világban, nekünk csak hinnünk kell, hogy van Valaki, aki hatalmasabb, dicsőségesebb és kegyelmesebb nálunk, halandóknál. Valaki, aki miatt 2014-ben is több mint félszázan gyűltek össze a csíksomlyói szűzanya lábánál. (10-11. oldal)
Szépítőszer – Dimén Erika összeállítása Janikovszky Éva nyomán. (12. oldal)
Katóca most is igyekszik Az okos leány meséjével felderíteni a gyermekek szívét. (13. oldal)
Derűs élet rovatban a tanév eleji informatika ismétlésen derülhetünk és elolvashatjuk Csűrcsavar levelét (14. oldal)
A Keresztrejtvény szellemi torna, Szent Ágoston mondása szívünk megnyugvására mutat és megismerhetjük hűséges megfejtőinket is. Iskolakezdésről szól a lapzáró verse Hatvanan vagyunk az iskolában. (15-16. oldal)

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése