2015. 03. 09.

Pápa és a belga királyi pár

A Szentatya március 9-én délelőtt az Apostoli Palotában fogadta Fülöp belga királyt és Matild királynét. Ezt követően a királyi pár találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával – adja hírül a Vatikáni Rádió.


A szívélyes légkörben lezajlott megbeszélések során a felek kiemelték a Belgium és a Szentszék közötti jó kétoldalú kapcsolatokat. Foglalkoztak a közös érdeklődésre számot tartó kérdésekkel, mint a társadalmi kohézió, a fiatalok nevelése, az elvándorlás jelensége és a kultúrák, illetve a vallások közötti párbeszéd jelentősége. Áttekintették továbbá a nemzetközi problémákat, kiemelt figyelmet szentelve az európai kontinens jövőbeli kilátásaira – tájékoztat a szentszéki közlemény.
A pápa és a belga királyi pár találkozója közel húsz percig tartott. Matild királyné egy közelmúltbeli baleset miatt lábtörést szenvedett, emiatt kerekes székben érkezett az audienciára. A királyi pár gyermekei nélkül érkezett a Vatikánba tizenkét fős kísérettel, köztük a belga külügyminiszterrel.
A belga király egy kerámiából készült művészi betlehemet ajándékozott a pápának, illetve a királyi családot ábrázoló bekeretezett fényképet.
A Szentatya pápai érmeket és az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításának egy példányát adta a belga küldöttség tagjainak. A belga királyi pár első hivatalos látogatását tette Ferenc pápánál a Vatikánban. A találkozóra decemberben került volna sor, de Fabiola volt királyné halála miatt elhalasztották az audienciát.
* * * 
Ferenc pápa március 9-i tevékenysége
A Szentatya hétfőn délelőtt az Apostoli Palota VIII. Orbán-kápolnájában vezette Jean-Louis Tauran bíboros, a Római Szent Egyház camerlengója (bíboros kamarás; az Apostoli Kamara feje – a szerk.) eskütételi ceremóniáját. Ferenc pápa december 20-án nevezte ki a francia bíborost, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnökét erre a posztra. Korábban Tauran bíboros volt a protodiákonus bíboros, aki bejelentette az új pápa megválasztását a konklávé végén két évvel ezelőtt. A camerlengo elsődleges feladata a pápa halála vagy lemondása esetén, vagyis a széküresedés (sede vacante) idején a Szentszék vezetése, védelme.
10 órakor a pápa fogadta a belga királyi párt, Fülöp királyt és Matild királynét kíséretükkel együtt.
11 órától a Szentatya megkezdte a koreai püspöki konferencia főpásztorainak fogadását. Az ázsiai ország püspökei ezen a héten végzik az öt évente sorra kerülő ad limina látogatást a Vatikánban, amely során beszámolnak a pápának és a különböző dikasztériumoknak a helyi egyház helyzetéről, problémáiról, kihívásairól.
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: AP
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése