2016. 01. 15.

A természetfeletti folyamat kezdete +



A szeretet határtalansága. Amikor az Úr prófétájával meg akarta üzenni választott népének, mennyire szereti őket, ő maga sem tudott szebb és igazabb képre hivatkozni, mint arra, hogyan szeretik egymást a jó házastársak: „Amint a vőlegény feleségül veszi a leányt, úgy fog frigyre lépni veled, aki téged felépít, és amint a vőlegény örül a menyasszonynak, úgy leli örömét benned Istened.” (Iz 62,1-5) A Megváltó igaz ismeretet és szabadulást hoz, nagy és lényeges változást a választott nép életébe, ami új szeretetkapcsolatot és termékeny életközösséget jelent. Mindezt meglátják a nemzetek és királyok. Az Ószövetség legszebb metaforái hangzanak el az olvasmányban: új néven hívnak, a dicsőség koronája leszel az Úr kezében, királyi fejdísz Istened kezében. Ez lesz az Egyház, Krisztus jegyese, termékeny arája, akitől mi is születtünk. Új néven neveznek: „Gyönyörűségem”, és országodat „Menyasszony”. A prófécia újszövetségi beteljesülésének a kánai menyegzőről szóló evangéliumi részt tekinthetjük. (Jn 2,1-11) Názárettől északra kb. 13 km-re van Khirbet Kána, ahová Jézus családi okok alapján tanítványaival részt vett legfiatalabb tanítványa, unokatestvére lakodalmán. 

Jézus nagyon szerette ezt a rokonságot, hisz Júdás Tádét és két bátyját, Simont és ifjabb Jakabot is meghívta a Tanítványok közé. A Tádé név jelentése „Gyönyörűségem”, „Szívecském” – ahogy az édesanyja becézte. Így különböztették meg a karióti Júdástól. A mindössze 17-18 éves Júdás Tádé kánai lakodalmát a szemtanú Szent János örökítette meg. Ő az apró részleteket is leírja: hat kőedény, mindegyik két-három mérős (80, 120 liter), színültig töltötték, a násznagy-főszervezőnek vitték, aki a fiatalokat és az előkészületekben amúgy is kifáradt háziakat, valamint a rokonként segítő Szűz Máriát is tehermentesíti. János tud Jézusnak és Anyjának nem a nyilvánosság előtt történt párbeszédéről is. Szűz Mária kérése azon is alapult, hogy mint vendégek, ők is adhatnának valami ajándékot a fiataloknak. 
Jézust messiási működésében a rokoni kapcsolatok nem befolyásolják, működését a mennyei Atya akaratának veti alá. Szűz Mária közbenjáró szerepe is kitűnik a szolgákhoz intézett szavaiból: „Tegyetek meg mindent, amit csak mond!” 
Jézus teljesíti a kérést. A vizet borrá változtatja. Ez a bor nem természetes folyamat eredménye, hanem a megváltói működés nyitánya. Ehhez hasonló lesz majd a megváltói mű záróakkordja: az Eucharisztia alapítása, az újszövetség lakomája, amikor a bort vérévé változtatja. Jézus nászajándéka Egyházának az Eucharisztia, a Szentlélek (1Kor 12,4-11) és a Szűz Anya.
Ünnepeljük ma a szentmisét Krisztus és az Egyház szeretetkapcsolatának és egységének jegyében. Ha szeretnénk mi is elnyerni kéréseink meghallgatását, maradjon emlékezetünkben az, amit égi édesanyánk mondott a szolgáknak: „Tegyétek meg, amit Jézus mond.” Akkor Jézushoz és hozzá is gyermeki bizalommal folyamodhatunk.  

„Kinyilatkoztatta dicsőségét, s tanítványai hittek benne.” Jn 2,11.


**


Tiszta szerelem

Isten közvetlenül is megteremthetne minden embert. De akkor idegen lenne mindenki mindenkinek. Nem lenne a szülő–gyer­mek viszony édessége, nem lenne testvér, rokon. Így is oly kevés a szeretet, hát még úgy! És még valami nagyot veszítenénk: Nem lenne gyermek- és serdülőkor, mert hiszen anya nélkül ki törőd­nék az emberpalántákkal?
Az emberek szaporodásának módja Isten gyengéd szeretetének bizonysága. Sok szépséget hoz vele életünkbe: Szerelem, anyai szeretet, gyermekkor, rokoni kapcsolat, család stb. Isten szerete­tének jele az is, hogy az embereket is belevonja teremtői munká­jába.
Ezért szent minden, ami az emberek szaporodásával kapcsola­tos. Csak szentül kell gondolkodni is róla, szentül is kell részt venni benne. Nem szabad bemocskolni azt, amit tisztának és szentnek tervezett Isten.
Tehát szent a szerelem, a párkeresés, a házasság, a születés. Szent az ember teste, szent az ember nemző ereje, szent a férfi és nő kapcsolata. Mindez Isten ajándéka. Nem csupán szükséges, és ezért megtűrt rossz. Nem bűnszagú, inkább becsülendő és tisztelendő.
Boldogok a tiszta szívűek, mert nekik minden tiszta. Ahol má­sok mocskot kerestek, ők ott is meglátták Isten terveit és szerete­tét. Jutalmul meg fogják látni Istent. Sejtésszerűen meglátták Is­tent a szerelem gyönyörű érzésében, a házasság szentélyében, a gyermekük ragyogó szemében, saját tisztán érző szívükben. Színről színre látják majd a mennyben.
A tiszta szerelem, a tiszta házasság egy darab az elveszett Paradicsomból. Ne adjuk ezt is oda a Sátánnak!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése