2016. 01. 08.

Kosármérkőzésen kavart port a székely himnusz


Forrás: 3szek.ro
A Román Kosárlabda Szövetség nem ellenzi a székely himnusz eléneklését a sepsiszentgyörgyi mérkőzések előtt. Horia Păun elnök a keddi Sepsi SIC–Kolozsvári U női kosárlabda mérkőzésen történtekkel kapcsolatban azt mondta: „Semmi közünk ahhoz, hogy a román himnusz lejátszása és a mérkőzés kezdete közötti bemelegítésre szánt 3 perc alatt mit énekelnek a szurkolók. Amúgy is magyarul énekeltek, nem értjük, hogy mit” – fogalmazott Horia Păun.

A keddi sepsiszentgyörgyi mérkőzésen a kolozsvári vendégcsapat játékosai edzőjük, a bosnyák nemzetiségű Dragan Petricsevics utasítására nem álltak meg amikor a Szabó Kati Sportcsarnokot megtöltő közönség a székely himnusz éneklésébe kezdett. A kolozsváriak gesztusa felháborította a szentgyörgyi szurkolók kemény magját, amely a mérkőzés alatt nemtetszésének adott hangot. Az ügyet a kolozsvári Ziar de Cluj robbantotta ki, amely annak a Liviu Alexának a lapja, aki a kolozsvári kosárlabdacsapat elnöki tisztségét is ellátja.

A cikkben Dragan Petricsevics edző azt kifogásolja, hogy a Székelyföldön meghonosodott szokás szerint az ország hivatalos himnusza után arra kényszerítik a vendégcsapatokat, hogy végighallgassák a székely himnuszt is.


A Sepsi SIC sportklub kosárlabda szakosztályának vezetője, Rusz István a Marosvásárhelyi Rádió érdeklődésére rámutatott: semmi nem tiltja a székely himnusz eléneklését, és a sepsiszentgyörgyi klub soha senkit nem kötelezett arra, hogy eléneklésekor vigyázzba álljon. Hozzátette: sok szurkoló, köztük román emberek is mások iránti tiszteletből megállnak, amíg elhangzik a székely himnusz. Rusz István szerint a jegyet vásárló szurkolóknak jogukban áll a lelátókról véleményt nyilvánítani.

Kovács Zsolt
marosvasarhelyiradio.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése