2016. 01. 11.

Az Istent gúnyoló Charlie Hebdo - szennylap

La Croix – Charlie Hebdo! Egy gyilkos isten?

A Charlie Hebdo szatirikus francia lap a szerkesztőséget ért terrortámadás évfordulóján egy gépkarabélyt viselő, vérfoltos ruhás Isten-alakkal a címlapján jelent meg január 6-án. Guillaume Goubert, a La Croix francia katolikus napilap főszerkesztője vezércikket szentelt az ügynek, melyet közreadunk.


A 2015. január 7-i mészárlás első évfordulóján megjelent Charlie Hebdo különszámának címlapjára Riss rajza került. Istent úgy mutatja be, mint egy „még mindig szökésben levő gyilkost”. Az alak a tipikus keresztény ábrázolást idézi, így egy keresztény napilapnak sokkal nagyobb szabadságot ad a kommentáláshoz, mintha más vallásokat vett volna célba. S mi fűzünk ehhez megjegyzést: megbotránkozás és felháborodás nélkül. Az áldozatok és a túlélők fájdalma iránt érzett tiszteletből. S azért is, mert az erőszak elutasítása hitünk középpontjában áll. Pierre-Hervé Grosjean atya jól mondja Twitter-üzenetében: „A jászoltól a keresztig fegyvertelenül kiszolgáltatott a mi Istenünk. Hagyja azt is, hogy kifigurázzák, miközben szüntelenül szeret.”

Az emberek gyilkolnak, nem Isten. Különben is az embereknek nincs szükségük ahhoz Istenre, hogy nagy mészárlásokat vigyenek végbe. A 20. század leggyilkosabb ideológiáinak, a nácizmusnak és a sztálinizmusnak semmi köze sem volt a valláshoz, épp ellenkezőleg: vallásellenesek voltak. Igaz, a történelemben már volt vallási tényezője az erőszaknak, s ma még sok helyen van ez így sajnos. De a vallással messze nem lehet mindent megmagyarázni. Manapság sokat beszélnek a szunnita iszlám és a síita iszlám közötti konfliktusról. Helyesebb lenne talán az arab és perzsa világ versengésére hivatkozni.

Nem Isten az, aki gyilkol, az emberek gyilkolnak. Istennek azonban, ahhoz, hogy jót tegyen, emberekre van szüksége. Sokan tesznek jót. Az erőszakmentesség nagy hősei hitben élő férfiak és nők voltak: Gandhi, Martin Luther King, Dorothy Day, Lech Wałęsa... Sokan vannak azok, akiknek hite nem a gyűlölet hajtóereje, hanem épp a hitükből merítik napról napra a szeretethez való energiát és a bocsánathoz szükséges bátorságot. Isten a tudója, a világnak milyen nagy szüksége van rájuk.

Fordította: Mézner Mariann

Forrás és fotó: La Croix
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése