2016. 01. 21.

Márton Áron püspökről szóló kiállítás nyílt Pécsen

Márton Áron erdélyi katolikus püspök életéről szóló kiállítás nyílt Pécsen csütörtökön, a magyar kultúra napja alkalmából.
Márton Áron a magyarság elnyomását mindig a szeretet hangján beszélte el, és kimondta, hogy az erdélyi magyarságnak és a világ magyarságának Istentől rendelt joga a megmaradás – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a magyar kultúra napjának Baranya megyei ünnepén tartott megnyitón.
A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum anyagából összeállított tárlat 17 fejezetben állít emléket a püspöknek korabeli fotók, dokumentumok, újságcikkek és történeti leírások segítségével.
„A kiállítás bemutatja, hogy miként lesz egy Csíkszentdomokosról elindult fiú a magyar nemzet történetének alakítója azáltal, hogy vállalja az Istentől rendelt utat” – fogalmazott Potápi Árpád János, aki a vallásszabadság, az emberi jogok, és az erdélyi magyar közösség érdekei melletti bátor kiállás példaképének nevezte a püspököt. Munkásságának széles körű megismertetése a magyarság közös érdeke – tette hozzá.
A politikus emlékeztetett arra, hogy idén a püspök születésének 120. évfordulója alkalmából a nemzetpolitikai államtitkárság emlékév keretében emlékezik meg Márton Áron példamutató életútjáról, konferenciákat, kiállításokat, hangversenyeket szervez és támogat.
Udvardy György pécsi megyéspüspök szerint Márton Áron személye példa arra, hogy „egy ember miként teremt kultúrát, mert életének minden egyes eseménye tanít bennünket”. Márton Áron a felismert igazság és a szeretet mellett végérvényesen elkötelezte magát – hangoztatta a Pécsi Egyházmegye vezetője.
A rendezvényen a Pécs-Baranya Kulturális Szövetség 2015. évi nívódíjával tüntették ki a Mecsekfaluért Alapítványt kulturális és örökségvédelmi tevékenységéért.
A Pécs-Baranya Kulturális Szövetség köszöntötte a baranyai kulturális élet tavaly jubilált személyiségeit és képviselőit is.
Kitüntették a 2015-ben 70. évfordulóját ünneplő pécsi Bartók Béla Férfikart és a Pécsi Vasutas Koncertfúvós zenekart, a tavaly hatvanéves jubileumát ünneplő Mecsek Táncegyüttest, a 40 éves Pécsi Vonósok zenekart, valamint Kertész Attila Liszt Ferenc-díjas karnagyot, illetve a decemberben 80. születésnapját ünneplő Bertók László költőt és a Daniel Speer Brass fúvószenekart.

magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése