2016. 01. 21.

Marosvásárhelyen is irodát nyitott a Magyar Nemzeti Kereskedőház

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózata újabb irodával bővült: tegnap megnyitották az MNKH marosvásárhelyi képviseletét. A Kultúrpalota Tükörtermében megtartott ünnepélyes rendezvényen elhangzott: Magyarország számára kiemelten fontosak a szomszédos országokkal kialakított gazdasági kapcsolatok, a határokon átnyúló fejlesztések, amelyekben jelentős szerepük lehet a kis- és közepes vállalatoknak.

Lázár Balázs, a Magyar Nemzeti Kereskedőház marosvásárhelyi regionális képviseletének irodavezetője köszöntötte dr. Wetzel Tamás honosításért felelős miniszteri biztost, dr. Zsigmond Barna Pált, Magyarország csíkszeredai főkonzulját, Flender Gyöngyi konzult, Skapinyecz Pétert, az MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózatának igazgatóját, Szabó Józsefet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Közép-Európa Főosztályának osztályvezetőjét, ifj. Csige Sándort, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Közép-Európa Főosztálya Romániával kapcsolatos ügyeinek referensét, valamint Peti Andrást, Marosvásárhely alpolgármesterét, Soós Zoltán önkormányzati képviselőt, Marosvásárhely polgármesterjelöltjét, Pop Vasilét, a Maros Megyei Kereskedelmi Kamara elnökét, Nagy Istvánt, a Maros Megyei Ipari Park vezérigazgatóját, Brassai Zsombort, a Maros megyei RMDSZ elnökét és Portik Vilmost, a Maros megyei Néppárt alelnökét, a Vásárhelyi Forgatag főszervezőjét.

Dr. Zsigmond Barna csíkszeredai főkonzul felszólalásában hangsúlyozta: az MNKH-irodák segíthetik mind a román–magyar, mind a magyar–magyar gazdasági kapcsolatok fejlődését. „Ezek az irodák szolgáltató központok, információkat, lehetőségeket tárnak fel a vállalkozók számára, legyenek azok romániaiak vagy magyarországiak. Sokszor nem látjuk a fától az erdőt, azt gondoljuk, hogy nagyon egyszerű egymásra találni, de az élet azt bizonyítja, hogy ez nem mindig ilyen egyszerű. Gyakran elmennek egymás mellett az információk, az üzletek, pedig nagyon kicsi kell ahhoz, hogy az együttműködés létrejöjjön. Reméljük, ezek az irodák segítenek ebben.” Hangsúlyozta, Magyarország számára kihívás, hogy lehet-e nemzetpolitikát érvényesíteni a gazdasági életben. „A jövő kihívása az, hogy hogyan lehet a nemzeti dimenziókat érvényesíteni a gazdaságpolitikában. Az erdélyi magyar vállalkozók számára a klasszikus romániai és európai uniós támogatási rendszereken kívül lehetőség nyílik magyar források vagy akár brüsszeli közvetlen források felkutatására is, ebben is segítséget tud nyújtani az iroda” – tette hozzá a főkonzul.


Dr. Zsigmond Barna Pál jó eredménynek tartotta, hogy Székelyföldön három irodát sikerült létrehozni, a székelyudvarhelyi és a sepsiszentgyörgyi után immár a marosvásárhelyi is megnyílt.

Skapinyecz Péter, az MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózatának igazgatója röviden ismertette az MNKH céljait, hangsúlyozva, hogy a 22 iroda hálózatként működne, segítve a kis- és közepes vállalatokat.

„Összesen 22 irodát működtetünk majd nyolc országban: hetet Felvidéken, hetet Erdélyben, kettőt Kárpátalján, kettőt Vajdaságban és a fennmaradó négy országban egy-egy irodát. Ezek az irodák valódi hálózatként kell működjenek, elsősorban a kis- és közepes vállalatokat segítve, ugyanakkor nemcsak a Magyarország és az adott ország közötti kapcsolatokat kell erősítsék, hanem egymással is együtt kell működjenek. Az MNKH-iroda nem jelent konkurenciát a kereskedelmi kamarának, hanem partnere szeretne lenni. Intézményesen mindenki partnerünk, akinek a céljai – a vállalkozók segítése, munkahelyek létrehozása, új piacok felkutatása a cégek számára – egyeznek a mi céljainkkal. Nyitottak vagyunk a vállalkozói szövetségek, a klaszterek irányába. A kereskedőház koncepciója alapvetően az, hogy zrt. formában működik, tehát egy nagyon szolid, nem piaci, jutalékos formában áll a vállalkozások rendelkezésére. Mivel vannak állami támogatásaink, szolgáltatásaink jó része térítésmentes lesz a vállalkozások számára. Első lépésben a vállalkozó fel kell keresse az irodát, regisztrálnia kell, a cél, hogy ismerjük meg egymást, tudjuk meg egymásról, hogy ki kicsoda, mi mit tudunk ajánlani a vállalkozónak, a vállalkozó mondja el, neki mi a terméke, szolgáltatása, mik a szándékai. A kezdő vállalkozóknak is szeretnénk segítséget nyújtani, első körben meg kell ismertetni velük, hogy hogyan néz ki a külkereskedelmi rendszer” – tette hozzá az igazgató.

Szabó József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Közép-Európa Főosztályának osztályvezetője hangsúlyozta: Magyarország számára kiemelkedő jelentőséggel bír a szomszédos országokkal kialakított kapcsolatrendszer, a gazdasági kapcsolatok, kiemelten fontosak a határokon átnyúló fejlesztések. „Ennek keretében fontos célkitűzésünk, hogy vállalkozásaink egységes gazdasági térben tevékenykedjenek, amelynek szélesebb kereteit természetesen az EU gazdasági dimenziója adja, de nekünk szűkebb, regionális keretekben is gondolkodnunk kell” – mondta, hozzátéve, hogy regionális vonatkozásban a gazdasági és infrastrukturális kapcsolatokat kell erősíteni, ebben pedig jelentős szerepük lehet a kis- és közepes vállalatoknak.

Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere szerint Marosvásárhelyen megközelítőleg fele-fele arányban működnek a román és magyar vállalkozások, tükrözve a lakossági összetételt, a képzett humán erőforrást pedig a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem mellett még négy felsőoktatási intézmény biztosítja. „Marosvásárhelyen 2014 végén 18.000 vállalkozás volt bejegyezve, de ezeknek csupán a fele működő cég, amelyek üzleti forgalma közel 4 milliárd euró, tiszta profitjuk 250 millió euró volt, és mintegy 50.000 alkalmazottat foglalkoztattak. A megye nyereséges vállalatainak a 90 százaléka Marosvásárhelyen működik. A MNKH-iroda megnyitásával újabb lehetőséget kap a kereskedelmi, gazdasági együttműködés a két ország között” – mondta.

Soós Zoltán önkormányzati képviselő szerint Marosvásárhely a régiós versenyben jelentősen le van maradva Kolozsvárhoz, Nagyszebenhez vagy Brassóhoz képest.

„Marosvásárhely mélyen a képességei alatt teljesít, és jelenleg humánerőforrás-exportőr. A fiatalok 75 százaléka nem itt képzeli el a jövőjét, ennek az egyik okát a munkahelyek hiánya okozza. Örülnék, ha ezen az irodán keresztül magyar vállalkozók jönnének Marosvásárhelyre, munkahelyeket teremtenének” – tette hozzá. A Maros Megyei Kereskedelmi Kamara elnöke, Pop Vasile méltatta a magyar kereskedelmi kamarákkal fenntartott jó intézményes kapcsolatokat, és reményét fejezte ki, hogy az MNKH-irodával is jó együttműködés alakulhat ki, illetve felajánlotta a kamara mellett működő döntőbíróság által nyújtott szolgáltatásokat az esetleges vitás ügyek gyors rendezése céljából.

„A marosvásárhelyi MNKH-iroda számíthat az Ipari Park és a Maros Megyei Tanács partnerségére, és mi is partnerként tekintünk rá” – zárta a felszólalások sorát Nagy István, a Maros megyei Ipari Park vezérigazgatója. Lázár Balázs, az MNKH marosvásárhelyi regionális képviseletének irodavezetője lapunk kérdésére elmondta: az iroda székhelye a Laposnya utca 2. szám alatt van, egy héten belül pedig minden szempontból „üzemképes” lesz. Hozzátette, várják a vállalkozókat ötleteikkel, problémáikkal, elvárásaikkal.

„Próbáljuk kétoldalúvá tenni a kapcsolatokat. Természetesen ez egy magyar kormány által finanszírozott intézmény, amelynek elsődleges célja a magyar exportháttér támogatása, de ugyanakkor beszélhetünk a romániai cégek magyarországi exportjáról vagy importjáról is, nemcsak abban a nyolc országban, ahol MNKH-irodák működnek, hanem a világ távolabbi részeiben is” – nyilatkozta Lázár Balázs, aki korábban az MNKH elődjének tekintett ITD Hungary marosvásárhelyi irodáját is vezette.

Antalfi Imola
e-nepujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése