2016. 01. 20.

Soros a demokrácia nevében?

Sorost üzletembernek írják, de a dollár millióit spekulációval, csalással szerezte. Ezért nem a karosszékben lenne a helye, de a tengeren túli világban az ilyen tisztességes. Miután országokat fosztott ki, utána üzletelni kezdett és nyitott társadalomról beszél. De mi tudjuk, hogy „Minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik, minden önmagával meghasonlott város vagy ház elpusztul.” (Mt 12,25) – „Ha valamely ország meghasonlik magával, az az ország nem állhat tovább fenn. Ha egy család meghasonlik magával, az a család nem maradhat tovább együtt.” (Mk 3,24-25)
A Soros-féle nyitott társadalom pedig a kirabláshoz, a megsemmisüléshez vezet... Ezt Sorossága jól érti, hisz Szingaportól Japánig végig zenélte a csődbevitelt.
Mi pedig megfontoljuk Jézus intését: "Gondoljátok meg: ha tudná a házigazda, hogy melyik órában jön a tolvaj, nem engedné betörni házába. Legyetek ti is készen!" (Lk 12,39-40) Ez a magyar és lengyel készenlét zavarja őt.
Ezek után olvassuk el a megaszalódó üzletember nyilatkozatait.
** 
Orbán Viktor kihasználja az etnikai és vallási nacionalizmust, az elzárkózást annak érdekében, hogy állandósítsa hatalmát – erről beszélt Soros György (képünkön) a német Wirtschaftswoche című magazinban. A milliárdos üzletember az interjúban elsősorban Angela Merkel politikáját dicsérte, ugyanakkor kitért a lengyelországi és a magyarországi politikai helyzetre is.
Úgy fogalmazott: bár Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt vezetője és Orbán Viktor igen különböző emberek, az általuk áhított rezsimek nagyon hasonlítanak egymáshoz. – Bizonyos értelemben azt a fajta színlelt demokráciát állítanák vissza, amely az I. és a II. világháború között Horthy Magyarországát és Pilsudski marsall Lengyelországát jellemezte. Ahogy hatalomra jutnak, elfoglalják a demokrácia fontos intézményeit, amelyek autonómok, illetve azoknak kellene lenniük, legyen az a központi bank vagy az alkotmánybíróság – véli Soros. Megjegyezte, Kaczyn­ski nem olyan intelligens, mint Orbán, azonban ravasz politikus, aki a migráció kérdését kampányának központi elemévé tette. Szerinte mindkét vezetőt nehéz lesz leváltani.
Az üzletembert arról is kérdezték, hogy miért övezi Kelet-Európában olyan nagyfokú ellenszenv, bizalmatlanság a menekülteket. Szerinte ennek oka, hogy a világnak ezen a részén a nyitott társadalomnak nincsenek erős gyökerei. – A magyar miniszterelnök az általa vallott magyar és keresztény identitás alapelveit helyezi előtérbe. A nemzeti identitás vallással való ötvözése, rövid távon, hatásos keveréknek tűnik – fogalmazott.
Soros Angela Merkel politikája kapcsán elismerte: régebben ugyan bírálta a politikáját, de most örül azoknak az intézkedéseknek, amelyeket a kancellár a migrációs válság során meghozott.
Kitért arra is, hogy az Európai Uniónak átfogó tervre van szüksége a válság kezelésére. – Olyanra, amely megerősíti a menedékkérők áradatának hatékony kezelését, hogy a menekültek biztonságos, rendezett módon, és olyan ütemben érkezzenek, amelyet Európa kapacitásai elbírnak – mondta Soros. Megjegyezte, hogy „Orbán Viktor igaztalanul vádolja”, mivel szerinte nem igaz, hogy a javaslata következtében muzulmánok árasztanák el Magyarországot.
magyaridok.hu
 **
Vulpes pilum mutat non mores!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése