2016. 01. 17.

Ökumenikus imahét Csíkszeredában 2016



 Az idei Ökumenikus imahét mottója: „Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!” (vö. 1Pt. 2,9). 

Az imahét Csíkszeredában zajló eseményei január 18-24.
 

- január 18 hétfő 18 óra, Segítő Mária Gimnázium bentlakásában
            - Nagy Adél evangélikus lelkész
- január 19 kedd 18 óra, Unitárius templom
            - dr. Darvas-Kozma József esperes-plébános
- január 20 szerda 18 óra, Zsögödi templom
            - Szatmári Ingrid református lelkész
- január 21 csütörtök 18 óra, Református templom
            - Sebestyén Ottó plébános
- január 22 péntek 18 óra, Evangélikus templom
            - Simó Gáspár spirituális
- január 23 szombat 18 óra, Millennium templom
            - Solymosi Alpár unitárius lelkész
- január 24 vasárnap 11 óra, Csobotfalvi templom
            - Bíró István református segédlelkész.
 
**

Az ökumenizmus rövid története
A január 18-25. között sorra kerülő Ökumenikus imahét, amelyen immár 52. alkalommal vesz részt a katolikus egyház is. Az egészen távoli előzmények több mint 240 évre nyúlnak vissza. 
1740 körül Skóciában ismeretes egy olyan pünkösdista mozgalom, amely Észak-Amerikából indult, és célul tűzte ki az imádkozást minden egyházért, minden egyházzal együtt.
1846-ban megalakul az Evangéliumi Aliánsz. Ötven felekezetből 921 résztvevő gyűlt össze Londonban. Bevezették a minden év első teljes hetében rendezendő imahetet a Krisztusban hívők egységéért. 1886-ban Magyarországon először hirdetik meg az Aliánsz Imahetet nyilvánosan. A Kálvin téri református gyülekezet Baldácsi-termébe hívják a résztvevőket.
1894-ben XIII. Leó pápa szorgalmazza az "egységért imanyolcad" gyakorlását a pünkösdi ünnepkör keretében. 
1908-ban tartják a Paul Wattson katolikus lelkész által kezdeményezett egységért hirdetett imanyolcadot. 
1935-ben Paul Couturier francia abbé szót emel az egyetemes imahét a Krisztus-hívők egységéért megtartása érdekében. A hívek Krisztus végakarata értelmében imádkozzanak együtt. 
1958-ban a lyoni Unité Chrétienne központja és az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezeti Bizottsága együtt kezdi meg az imahét anyagának közös előkészítését. 
1964-ben a II. vatikáni zsinat ökumenizmusról szóló dekrétuma hangsúlyozza, hogy az ökumenikus mozgalom lelke az imádság, és egyúttal szorgalmazza az imahét rendszeres megtartását. 
1968-ban az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezeti Bizottsága, valamint a vatikáni Keresztény Egység Pápai Tanácsa közösen kezdi meg az imahét szövegének előkészítését.

1999. október 31-én, vasárnap Augsburgban aláírták a katolikus-lutheránus közös nyilatkozatot a megigazulásról. Katolikus részről Edward Cassidy bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke és Walter Kasper püspök, a Tanács titkára látta el kézjegyével a dokumentumot, míg a másik fél részéről Christian Krause püspök és Ismail Noko lelkész, a Lutheránus Világszövetség elnöke és titkára. 



A Megigazulástanról szóló közös nyilatkozat: Együtt valljuk meg: Egyedül kegyelemből, Krisztus üdvözítő munkájába vetett hit által és nem a mi részünkről meglévő bármely érdem szerint fogad el minket Isten és kapjuk a Szentlelket, aki megújítja szívünket és egyúttal fölkészít és felhív a jó cselekedetekre.” 

 A Nyilatkozat megállapítja: „Isten kegyelmének műve nem zárja ki az emberi tevékenységet. Isten ad mindent, akaratot és tettet, mindazonáltal arra szólít fel, hogy cselekedjünk.” 

Újítsuk meg bizalmukat a Szentlélekben, aki el tudja távolítani tőlünk a múlt kísérteteit és a megosztottság fájdalmas emlékeit. Ő ad nekünk világosan látó értelmet, erőt és bátorságot a szükséges lépésekhez, hogy elkötelezettségünk egyre hitelesebb legyen.
Ahogy a szakadás egykor lassú folyamatként bontakozott ki, úgy a közeledés is folyamat, s olyan reménnyel teli, hogy a Krisztus nevét viselő hívek mind többet tudnak hitükből közösen megvallani, és a világ előtt a Megváltóról mind hitelesebben tudnak tanúskodni. 
2014. április 17-én mondta Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka: "Az egyházak vezetőinek határozott lépéseket kell tenniük, hogy kiengesztelődést teremtsenek a megosztott kereszténységen belül, és válaszoljanak korunk sürgető kérdéseire. Ferenc pápa őszinte és altruista vezető, aki szívén viseli az egyház megosztottságát és a világ szenvedését. Sok a tennivaló, és az út még hosszú, de a nehézségek ellenére fel kell vállalni, nincs alternatíva – hangsúlyozta Bartholomaiosz pátriárka.
 
Az ökumenikus hét előkészítői nevében,
dr.Darvas-Kozma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése