2016. 01. 21.

Civil társadalom vagy diktatúra? Az utóbbi!

Forrás: 3szek.ro
A prefektus alapfokon megnyerte azt a pert, amelyet a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park bővítése miatt kezdeményezett – vágott mellbe a rövid hír, melynek üzenete messze túlmutat önmagán. Egy olyan ország ugyanis, ahol a közakarat törvényes alapokon nyugvó és általuk biztosított érvényesítését, bármilyen indokkal semmibe vehetik, nem nevezhető jogállamnak. Márpedig esetünkben ismét megsértették és áthágták az alkotmány ide vágó előírásait.

Állításunk bizonyításaként elég, ha fellapozzuk a Székelyföld területi autonómiája kapcsán oly sokat és vehemensen hangoztatott román alaptörvényt, mely 121. szakaszának 1. bekezdése kimondja: „A törvény feltételei között választott helyi tanácsok és választott polgármesterek képezik a községek és a városok helyi autonómiáját megvalósító közigazgatási hatóságokat.”

A 2. bekezdés pedig így fogalmaz: „A helyi tanácsok és a polgármesterek a törvény feltételei között autonóm közigazgatási hatóságokként működnek, megoldva a községek és a városok közügyeit.” Hétköznapi nyelvre fordítva tehát mindez azt jelenti, hogy egy közigazgatási egységen belül a közösséget érintő gondok és ügyek megoldása a helyi tanács és polgármester hatáskörébe tartozik. A 123. szakasz 5. bekezdése szerint ugyanakkor a prefektusnak jogában áll a közigazgatási bíróság előtt megtámadni a megyei, valamint a helyi tanács határozatát, illetve a polgármester intézkedését, ha azt törvényellenesnek véli. Azt viszont, hogy mi bizonyul törvényellenesnek, az illetékes közigazgatási bíróság határozza meg.

A városrendezés részét képező parkbővítési terv ellen benyújtott keresetében a prefektus arra hivatkozott, hogy a védelmi minisztérium és a Román Hírszerző Szolgálat, vagyis SRI jóváhagyása hiányzott a tanács által jóváhagyott tervezetről, és a pert megnyerte. Ez viszont azt jelenti, hogy látszattörvényekkel álcázott diktatúrában élünk. Ott ugyanis, ahol az állam erőszakszervei felülbírálhatják a civil társadalom választott testületei által törvényes keretek között hozott határozatokat, a demokrácia hiú ábránd marad csupán. Éppen ezért kíváncsian várjuk az ítélet meghozatalának indoklását.

Bedő Zoltán
Székely Hírmondó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése