2016. 01. 20.

Strasbourgi támadás Lengyelország ellen

A strassbourgi liberálisoknak nem tetszik, hogy a jobb oldali lengyel kormány azokat a jogállami, nemzeti lépéseket teszi, amit már Magyarország megtett a balos kormányzás után. A cirkusz most a lengyelek ellen folyik.
**
Védelmébe vette kedden kormánya intézkedéseit a lengyel miniszterelnök az Európai Parlamentben (EP) tartott beszédében. Beata Szydlo azért látogatott Strasbourgba, hogy részt vegyen az EP-nek a Lengyelországról szóló vitáján.
A kormányfő bírálta az Európai Uniót, amiért túl sokat foglalkozik a varsói kormány tevékenységével, ám Szydlo szerint a lengyel médiatörvény módosítása és az alkotmánybíróság összetételének megváltoztatása – ami miatt számos bírálat érte a kormányt – lengyel belügy. Mint mondta, az előző kormány által életbe léptetett alkotmányellenes intézkedéseket akarják helyrehozni, a médiareformmal pedig az a cél, hogy az állami média betöltse legfontosabb szerepét, a közszolgálatiságot, és objektívan tájékoztassa a közvéleményt. A miniszterelnök sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy téves információk alapján, megalapozatlanul ítélik el kormánya tevékenységét. Mint hangsúlyozta, a lengyel polgárok szabad választások útján, demokratikus módon döntöttek arról, hogy a pártja által javasolt változtatásokat végre kell hajtani Lengyelországban.
Az Európai Bizottság a múlt héten indított eljárást Varsó ellen, amely során megvizsgálják, hogy valóban veszélybe került-e a jogállamiság. Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a keddi ülés elején azt mondta, a brüsszeli aggályokra adott eddigi varsói reakciók nem oszlatták el a félelmeket. A keddi vitán a legvehemensebben Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, az EP liberális frak­ciójának vezetője kritizálta Beata Szydlót, mondván, parlamenti többségét a fékek és ellensúlyok rendszerének lebontására használja.
Magyarország kiáll régi szövetségese, Lengyelország mellett, ezért semmilyen szankciót nem támogat vele szemben – mondta Szájer József EP-képviselő a keddi vita előtt az MTI-nek nyilatkozva. – A támadások, amelyek most Lengyelországot érik, nagyon hasonlítanak azokhoz, amelyek korábban Magyarország ellen irányultak. Akkor is az unió alapszerződésével ellentétesnek, jogilag alaptalannak, politikailag felelőtlennek tartottuk a szankciók kilátásba helyezését – tette hozzá a képviselő, utalva arra, hogy az Európai Bizottság eljárása végén akár Lengyelország uniós szavazati jogát is felfüggeszthetik.

magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése