2016. 01. 18.

Hó alatt Munténia és Dobrudzsa

Sepsiszentgyörgyre is megérkezett a tél. Albert Levente felvétele
Bukarestben, valamint Ilfov, Ialomiţa és Călăraşi megyében tanítási szünetet rendeltek el a hatóságok, a tengerpart felé vezető A2-es autópályát pedig lezárták tegnap a hófúvás miatt. A fővárosban hétfőn zárva lesz több mint 400 tanintézmény, az intézkedés negyedmillió iskolást és óvodást érint.

Az ország délkeleti részén, Munténiában és Dobrudzsában szombat estétől kezdődően narancssárga riasztás volt érvényben a kiadós havazás és az erős, óránként 70–80 kilométeres sebességet is elérő szél miatt. Egyes moldvai és olténiai megyékre első fokú (sárga) riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az erdélyi megyék közül csak Kovászna megyében volt érvényben sárga figyelmeztetés. A hatóságok tegnap délutáni tájékoztatása szerint Kovászna megyében különösebb gondokat nem okozott a havazás a közlekedésben, az utakat a lehetőségekhez mérten takarították.
A tengerpartra vezető autópályát Bukarest és a feteşti-i Duna-híd között lezárták, és több más főút és megyei út is járhatatlan a térségben, egyes szakaszokon pedig a teherforgalom számára vezettek be korlátozást.

A zord időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott: több mint húsz – Bukarest és Moldva, illetve a főváros és a tengerpart között közlekedő – vonatot el sem indítottak, az északi irányból érkezők többórás késést halmoztak fel közvetlenül Bukarest előtt a jelzőrendszerek és váltók működését megbénító áramkimaradás miatt. A bukaresti nemzetközi repülőtér a heves széllökések ellenére is fogadja az érkező repülőgépeket.


A kifutópályákat rendszeresen takarítják, a Bukarestből induló repülők pedig 30–40 perc késéssel szállnak fel a jegesedésgátló kezelés elhúzódása miatt. Románia fekete-tengeri kikötőit is lezárták a viharos szél miatt, és a folyami közlekedést is korlátozzák. A ráfagyott csapadék súlyától, illetve az erős szél miatt sok helyütt leszakadtak az elektromos vezetékek, emiatt három délkeleti megyében több mint ötven település maradt áramellátás nélkül.

Háromszék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése