2016. 01. 26.

Szállodaépítést is terveznek a bencések Pannonhalmán

A közfoglalkoztatásra is támaszkodva önfenntartó gazdaságot próbál kiépíteni a Pannonhalmi Bencés Főapátság, a profitorientált ágazatok – pincészet, ásványvíz-palackozó vagy éppen az étterem – bevételéből oktatásra, betegápolásra és más szociális ellátásra költenek. A cél érdekében az utóbbi években összességében milliárdos nagyságrendű fejlesztéseket hajtottak végre, most egy szálloda építését tervezik.
– Tizenkétmillió palack ásványvizet tudunk gyártani, de ezt a kapacitást még nem értük el – büszkélkedik a bencés Vis Vitalis (magyarul Életerő) ásványvizet készítő Bencés Ásványvíz Palackozó Kft. ügyvezető igazgatója. Érsek Roland tájékoztatása szerint a turisták által is látogatható gyárat három éve kezdték felszerelni, és másfél éve palackoznak természetes ásványvizet. A cég és az üzem a Pannonhalmi Bencés Főapátság tulajdona.
A vizet, amelynek Masaru Emoto professzor, a víz nagykövete kiváló minősítést adott, 106 méter mélyről nyerik. A 17 ezer éves és tökéletes minőségű vízbázisra annak köszönhetően találtak rá, hogy a területen ered a legendás Béla király forrás, amelyről már 1238-ban is készült írásos feljegyzés.
A ásványvizet az Egyesült Államokban is regisztrálták, és a minőségi rangsorban legyőzte az Evian termékeket. Az ásványvizet éttermekben, szállodákban és kávézókban értékesítik, két magyarországi Michelin-csillagos étteremben például csak Vis Vitalis vizet lehet kapni. A flakonok egyedi formájúak, kialakításuk – Jedlik Ányos bencés szerzetes emléke előtt tisztelegve – a szódáspalackokra hasonlít.
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet is komoly sikereket ért el évtizedes története alatt. Az apátság a Rákosi-korszak államosításakor minden szőlőbirtokát elveszítette, s a földeket a kárpótlás során sem kapták vissza. Ötvenkét hektárnyi történelmi dűlőt tudtak visszavásárolni 2000–2001-ben, ahol elkezdődhetett a tízéves újratelepítési ciklus. Az indulásnál nagyon sokat segített a néhai Gál Tibor borász, a pincészetben neki köszönhetően dolgoznak úgynevezett gravitációs anyagmozgatással – tudtuk meg Illés Tamástól, a pincészet marketing- és kereskedelmi vezetőjétől.
Ma már a teljes ültetvény terem: kétharmadán sokféle fehér szőlőt, egyharmadán pedig számos kékszőlő-fajtát termesztenek, amelyekből minőségi és mégis megfizethető árú bort készítenek. A pincét – csakúgy, mint az ásványvízüzemet – a turisták is látogathatják. A pannonhalmi apátsági borok eljutnak az Egyesült Államokba, Japánba, Hongkongba is, de a fő piac Magyarország és Európa.
Az apátsági önfenntartó gazdálkodás harmadik pillére a szintén bencés tulajdonban levő Viator (magyarul Vándor) étterem. A merészen modern épületet a Kosaras-dombon építettek meg, stílusában igazodtak a mellette lévő Tricollis-fogadóközponthoz. A modern épületből a hatalmas üvegfelületeken keresztül csodálatos kilátás nyílik a környező tájra. Takács Gábor, az étterem vezetője lapunknak elmondta: kicsi, szezonálisan is változó étlappal dolgoznak. Az ételek elkészítésénél a bencés hagyományokra támaszkodnak, de az étlap a séf ízlését is tükrözi. Utóbbi, Gyurik Gábor a fővárosi Onyx éttermet hagyta ott a Via
tor kedvéért. Az alapanyagok egy részét az apátsági kertből és környékbeli gazdáktól szerzik be.
S hogy milyen növények találhatók az apátsági gyógynövénykertben? Szabó Márton bencés szerzetes szerint szinte minden. Francia és angol levendulát, citromfüvet, orvosi zsályát, kakukkfüvet nagyobb mennyiségben termesztenek, de vannak kisebb parcellák is, ahol bemutató jelleggel 30-40-féle gyógynövényt termesztenek a 11 hektáros kertben.
A gyógynövényeket részben teaként hasznosítják, részben különböző kozmetikumokat – például olajat és szappant – készítenek belőlük. A kertben öt állandó munkást és ugyanennyi közfoglalkoztatottat alkalmaznak, de a levendula betakarításakor 15-20 idénymunkást is felvesznek.
A gyógynövények régi szakértői a szerzetesek – Fotó: Havran Zoltán
A gyógynövények régi szakértői a szerzetesek – Fotó: Havran Zoltán
Pottyondy Ákos gyógynövénykert-vezető szerint az apátsági turisztikai iroda nagyon sokféle programot szervez hozzájuk, a komolyabb szakmai előadásokat azonban ők tartják, s vannak tematikus heteik is.
Az étterem és a belső konyha mellett a városközpontban található Pannonhalmi Apátsági Múzeumba is kerül a kertben termesztett növényekből, amelyeket a Pausa cukrászdában, a sütemények elkészítéséhez használnak.
– A cukrászda egykori romos, hajléktalanok lakta épülete 2013-ban került vissza az apátság tulajdonába. Az ingatlant felújítottuk, és a 2014. júliusi átadás után bekapcsoltuk a helyi turizmusba, az utasokat kisvonat szállítja az egyes egységek között – emlékezik Németh Mónika intézményvezető.
Az épületegyüttesben a cukrászda mellett rendezvényterem, valamint két állandó és egy időszaki kiállítás is helyet kapott. Az egyik állandó kiállítás a pincemúzeum, ahol a régi apátsági szőlőtermesztés és pincészet tárgyi emlékeit lehet megtekintetni. Helyet adnak az udvarban a nyári jazzkoncertsorozat néhány rendezvényének is, Jazzmajor néven. A Győri Filharmonikus Zenekarnak is lesz négy koncertje az udvaron. A bencések tervezik egy szálloda építését és egy sörmanufaktúra létrehozását is.

magyaridok.hu
Bordsodi Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése