2016. 01. 21.

A kisebbségi oktatást a helyi önkormányzatok határozzák meg

Az általános és a kisebbségi oktatásra vonatkozó rendelkezéseket, az iskolahálózat működésére és a beiskolázási számok meghatározására vonatkozó előírásokat is tartalmazza a legújabb miniszteri rendelet – közölte az RMDSZ.

A jogszabály 8. cikkelyének 8. pontja előírja, az I–VIII.-ban egy osztályban minimum 12 tanulónak kell lennie (ez a szám évek óta nem változott – szerk.). Amennyiben ennél kevesebb diák iratkozik be egy osztályba, annak engedélyeztetéséről a végső döntést a Tanügyminisztérium Kisebbségi Államtitkársága hozza meg.

Amennyiben nincs meg az előírt minimális tanulói létszám, az osztály működésére vonatkozó jóváhagyáshoz az iskolák a megyei tanfelügyelőséghez fordulhatnak, ahol összesítik a kéréseket, majd a Tanügyminisztérium Kisebbségi Államtitkárságára küldik jóváhagyás végett.


Király András, a nemzeti kisebbségek oktatásáért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolai kérdések amúgy helyi szinten dőlnek el: Ami az iskolahálózat működésének további kérdéseit illeti, felhívjuk az iskolák vezetőinek figyelmét a miniszteri rendelet 20/g cikkelyének előírásaira, miszerint az iskolahálózatot a helyi önkormányzatok határozzák meg és tartják fenn. A megyei tanfelügyelőségek csak láttamozzák a hálózati és beiskolázási terveket”.

Székely Hírmondó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése