2016. 01. 10.

Szigorítanak a német menekültügyi szabályozáson

A német „polgárok és a menekültek nagy többségének érdekében” változtatni kell a menekültügyi szabályozáson a Kölnben szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett tömeges támadások fényében közölte Angela Merkel német kancellár a legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetésének ülését követően, szombaton Mainzban.
A CDU elnöksége az ülésen elfogadott egy Mainzi nyilatkozat című dokumentumot, amelyben egyebek mellett a Németországba érkező menekültek számának korlátozását, az elutasított menedékkérők hazaküldésének felgyorsítását, a bűncselekményt elkövetők menedékjogtól való megfosztását és általában véve hatósági ellenőrzésük erősítését irányozza elő.

„Félek, Varsó lehet az új Majdan” – ilyen levelet még nem olvasott Merkel
Jozef Banáš, a legtöbbet fordított szlovák író, volt politikus és diplomata nyílt levelet írt Angela Merkel német kancellárnak. A ma Európa legbefolyásosabb politikusaként számontartott kancellár volt az, aki még 2011-ben levelet írt Banášnak, és köszönetet mondott neki A lelkesedés zónája című regényéért. Mára nagyon sok minden megváltozott, és most Banáš írt levelet Angela Merkelnek.

„A szilveszterkor történtek visszataszító bűncselekmények, amelyek határozott válaszokat követelnek” – fogalmazott Angela Merkel az ülés után nyilatkozva. Közölte: reméli, hogy a változtatásokról gyorsan meg tudnak egyezni a koalíciós partner szociáldemokratákkal, és „hamarosan világossá válik, hogy milyen törvénymódosításokat tudunk meghozni”.
Hannelore Kraft, a Kölnt is magában foglaló Észak-Rajna-Vesztfália szociáldemokrata miniszterelnöke azt mondta szombaton, hogy nem zárja ki a menekültügyi törvények módosítását. „Ha (a törvények) javításra szorulnak, nem fogjuk magunkat kivonni ennek tárgyilagos megvitatása alól” – fogalmazott.
Kölnben szilveszter éjszakáján mintegy ezer, többségében „arab és észak-afrikai kinézetű” fiatalember csoportokra oszolva nőket támadott meg és molesztált. A német rendőrséghez azóta már mintegy kétszáz feljelentés érkezett. Németország más városaiban, sőt Svájcban és Ausztriában is történtek hasonló incidensek. A kölni támadásoknak eddig 32 gyanúsítottját azonosították, közülük 22-en menedékkérők.
Az észak-rajna-vesztfáliai városban mintegy kétezer baloldali aktivista – többségében nő – tüntetett szombaton a főpályaudvarnál, a támadások színhelyén a szexizmus és a rasszizmus ellen. A délutáni órákra a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű idegen- és iszlámellenes mozgalom hirdetett tüntetést Kölnbe, a város utcáira 1700 rendőrt vezényeltek a megmozdulás biztosítására.

AZ ÚJÉVI ERŐSZAK UTÁN IRÁNYT VÁLTHAT A NÉMET MIGRÁNSPOLITIKA?

Angela Merkel egészen más hangot ütött meg a migránsokkal kapcsolatban az újévi erőszakhullám megismerése után. Aljas bűncselekményekről beszélt, hivatalosan is undorának és felháborodásának adott hangot. Korábbi cikkünkben elemeztük, mit jelent ez a német migránspolitika eddigi és jövendőbeli kurzusának kérdésében. A német CDU ma ült össze Meinzban, a találkozó meghatározó témája pedig a várakozásknak megfelelően a migránskrízis és az újévi erőszakhullám volt A Bild közölte a találkozót megelőzően, még a csúcsvezetés Wildbad Kreuthban megrendezett tanácskozásán Angela Merkel szavait. A kancellár ez alapján a következőket mondta bizalmasan legközelebbi párttársainak: „Mindig azt hittem, örömmel tölt majd el, hogy ilyen sok menekült érkezik hozzánk. Ma már ezt nem sikerként értékelem.”
 
MTI
magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése