2015. 03. 03.

Börtön a feketemunkáért

Forrás: nyugatijelen.com
Az új munkatörvénykönyv megjelenése óta a megyei területi munkafelügyelőség (ITM) illetékesei nem győzik a sajtón keresztül hangsúlyozni, hogy akár börtön is járhat a feketemunkáért; a felügyelők rendszeresen ellenőrzik a cégeknél az alkalmazottak munkakörülményeit és munkaszerződését.

Csak az idei év első két hónapjában az ITM felügyelői 13 munkáltatónál fedeztek fel törvényes iratok nélkül foglalkoztatott alkalmazottat. A cégek összesen 216 személyt (köztük 101 nőt) dolgoztattak feketén. Az ellenőrzött 13 gazdasági egység közül ötnél 199 személy nem volt alkalmazva, így ezeknél a cégeknél büntetőjogi eljárás is indult. Az érvényben lévő jogszabályok értelmében ugyanis, amennyiben a munkaadó egyszerre 6 vagy ennél több személyt alkalmaz feketén, az ügy a büntetőtörvénykönyv hatáskörébe kerül, és 3 hónaptól két évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után.

Amennyiben a munkaadó 5 személyig alkalmaz feketén, úgy a pénzbüntetés 10-től 20 ezer lejig is terjedhet.

Azt sem árt tudni, hogy a törvény nemcsak a munkaadót bünteti, hanem a feketemunkát elvállaló személyt is. Ő a munkaadóhoz képest valamivel kisebb, 500 lejtől 1000 lejig terjedő pénzbüntetést kaphat.

Sólya R. Emília
nyugatijelen.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése