2015. 12. 12.

Feltárják a Mindszentről nevezett pálos kolostor maradványait

XIV. századi pálos kolostor maradványait kutatták a Balatonszemeshez tartozó Barát-dűlőben.  
A mindszenti, illetve szemesi pálos kolostort Raholczai Jakab fia Lökös mester alapította a Balaton partján, a felsőbalatoni völgyben 1323-ban, Somogy megyében, a veszprémi egyházmegyében. Réttel és szántóföldekkel adományozta meg. Adományozásából a 14. század közepén már egész Szemes község a kolostor birtokában volt, amelyhez Telkiben egy rét és a Lápa patakon egy malom is tartozott. Jelentősége csak a század második felében emelkedett, amikor István perjel gazdagon megajándékozta (1365). Az adományozás egészen 1517-ig tartott. Legkésőbb 1540 és 1550 között a török veszedelem miatt elnéptelenedett. 1744-ben a magyar rendtartomány perjele a régi templomot és sekrestyéje mellé épített tornyát még meglehetősen épnek találta. A konvent épületfalai is megvoltak embermagasságig. Ma egy téglatörmelék jelezte a monostor helyét Balatonszemes határában, a község templomától DDK-re mintegy 3 km-re egy forrás közelében.
Feltárják a Mindszentről nevezett pálos kolostor maradványait A 2015. november első felében zajlott feltárást a helyi önkormányzat a Civil Régészeti Alap Egyesület a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Tanszéke régészei végezték. Az 2014-ben elvégzett 4 napos próbafeltárás célja annak megállapítása volt, hogy a balatonszemesi Barát-dűlőben lévő Mindszent kolostornak vannak-e még fellelhető régészeti nyomai a múlt században a területen folytatott intenzív téglabányászat után. A kutatás pozitív eredményeket hozott, ezért ebben az évben dr. Végh András vezetésével már nagyobb területen indult meg a kutatás. Egy öt éves kutatási program kezdődött el idén, ami részét képezi a tanszék által indított, kifejezetten Pálos emlékek feltárásáról szóló projektnek.

2015 őszén az egyesület és az önkormányzat finanszírozásával másfél hétig dolgoztak a régészek és a régészhallgatók a balatonszemesi erdőben. Az épület pincéjét és vélhetően a káptalantermet sikerült azonosítani. Számos értékes adatot rögzítettek az épületről, kerültek elő pénzek, melyek a datáláshoz fontosak, de kerámiák, sarló, gyertyatartó és szobortöredék is. Egy mérműves ablak töredékei és egy bordaindító pillér is napvilágra kerültek, melyekből a látványképre is lehet következtetni. Egy velencei üveg is előkerült, mely így töredékében is kimagasló érték, korának luxuscikkei közé tartozott. A feltárás jövőre folytatódik, reményeink szerint megadva a kolostor valós alaprajzi szerkezetét és újabb látható emlékekkel gyarapítva a balatonszemesi Bujdosó Magtárban lévő Pálos Kiállítást.

http://www.palosrend.hu/aktualis
DAP I. 365.

1 megjegyzés:

  1. A kolostort Wyz-i Tamás alapította: Zöld könyv:Fasc.627. "Fundatum 1323. Fundator Thomas de Wyz, possessio ejus Semes in Comitatu Simigiensi prope Lacum Balatin. Semes et ipsum coenobium dicitur stetisse in Comitatu Simigiensi"

    VálaszTörlés