2015. 12. 02.

Európa új vezetője

Akárhogy is, Orbán hosszú idő után visszarakta Magyarországot a világpolitika térképére.

Nagyjából egy éve írtam egy bejegyzést arról, hogy Európában fájóan kevés karakteres, nagyformátumú politikus van. Arctalan tucatemberek ülnek vezető pozíciókban, egy olyan időszakban, amikor Európa válságos periódust él át.

Azt is írtam, hogy Orbán az egyik üdítő kivétel, aki azonosítható politikai karakterrel rendelkezik. Kaptam ezért hideget, meleget. Néhány kritikusom igyekezett bebizonyítani, hogy Orbánt a kutya sem ismeri Európában, ami ha igaz lenne, az különösen Soros György kitartottjainak fájhatna azok után, hogy mekkora erőfeszítést tesznek, hogy a magyar miniszterelnököt lejárassák külföldön.


Most a Politico című hetilap európai kiadása jutott arra a következethetésre, hogy Orbán Európa meghatározó politikusa. A kontinens 28 meghatározó közéleti személyisége közé választották a magyar miniszterelnököt. Nem is akárhová. Rögtön az első helyre.

Néhány megállapítás a cikkből:

„Orbán Viktort ma nem lehet figyelmen kívül hagyni, ami nem kis teljesítmény egy tízmilliós, természetes erőforrásokkal alig rendelkező közép-európai állam vezetőjétől. Lehet szeretni vagy gyűlölni – és a legtöbben vagy így, vagy úgy, de viszonyulnak hozzá – de nem lehet rá nem odafigyelni.”

„A magyarok zavarba hozták az unió bölcseit: bármilyen nehéz is volt elismerniük, bármennyire is ódzkodtak Orbán retorikájától, mégis ő volt az, aki betartotta az uniós jogszabályokat, amikor az olasz, görög és francia példával ellentétben nem engedte át a határokon a bevándorlók áradatát. […] Az európai vezetők akkor ki akarták közösíteni, ma viszont ő az európai mainstream jobboldal talizmánja.”

„Az orbáni politika az új európai norma.”

„Az orbáni gyakorlat a nemzeti érdekek kérlelhetetlen védelme és a nyílt bizalmatlanság az európai intézményrendszerrel szemben.”

„Ahogy politikai pályafutása során többször is, Orbán ismét egy történelmi pillanatot tudott megragadni. Lehet opportunistának nevezni, de annyi bizonyos, hogy az orbáni politika figyelemreméltó, hatékony és a példája ragadós.”

Figyelemre méltó tény, hogy a 28-as listára egyetlen élvonalbeli európai politikus sem került fel, ami jobban belegondolva, lesújtó kritika az európai politikai elit teljesítményéről.

Nincs kétségem, hogy a hazai ballib véleményformálók hamar ki fogják deríteni az egyébként balos irányvonalat követő Politicóról, hogy egy jelentéktelen orgánum, lefizették az újságírókat és különben is a cikk számos kritikai megjegyzést tesz Orbánra. Ez utóbbi állítás egyébként igaz is. A Politico nem szimpatizál a magyar miniszterelnökkel, de elismeri, hogy új gondolatokat, új megközelítést hoz Európa kiüresedett és sehová sem tartó politikai életébe és erős hatást gyakorol Európa más vezetőire. Egy 10 milliós ország vezetőjétől ez nem lebecsülendő teljesítmény. Akárhogy is, Orbán hosszú idő után visszarakta Magyarországot a világpolitika térképére. Ennek magyarként pedig csak örülni lehet.

Lánczi Tamás
mozgasterblog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése