2015. 12. 23.

Megáldották a csíkszeredai Milleniumi templom új orgonáját

Az énekeket vezeti, ezáltal a liturgiát szépíti, ugyanakkor Isten dicsőítésének jelképe is az orgona. Ezért is kiemelt pillanat a templomi orgona szentelése – mondta Tamás József püspök a csíkszeredai Millenniumi templom új orgonájának megáldása alkalmával december 20-án bemutatott szentmisén.


Advent negyedik vasárnapján zsúfolásig telt a Makovecz Imre tervei szerint épített templom, amelyet 2003-ban szenteltek fel, de akkor nem volt pénz orgona vásárlására is. Az új hangszer látványtervét a templom részletes terveit is kidolgozó Bogos Ernő csíkszeredai műépítész és a pályázatot nyert orgonaépítők (Sándor Péter, Bakos-Mihály Károly, Pap Levente egyetemi tanár, csíkszentsimoni kántor) közösen dolgozták ki.

„Nem mindennapos feladat egy orgona tervezése. Ez tulajdonképpen a templom tervezési folyamatának a folytatása volt, hogy illeszkedjék ez az új elem, az orgona képileg is, formájában is a templom belső hangulatához. Természetesen az is szempont volt, hogy mindenképpen megfelelő hátteret, keretet biztosítson a szentmisékhez” – mondta Bogos Ernő.

Az orgona hangképét az orgonaépítők a Norvégiában élő Ivan Sarajichvili grúz orgonistával közösen dolgozták ki. A hangszer belső tervét Sándor Péter orgonaépítő készítette. Az alkotás a közepes méretűek csoportjába sorolható, két manuálos, pedálos, mechanikus, csúszkaládás, 1 292 szóló síppal felszerelt hangszer, és esztétikai szempontokat követve 25 díszsípja is van. 22 szóló regiszteres, és három kopula kapcsolja össze a két manuált, illetve ezeket külön-külön a pedálhoz is – mondta el Bakos-Mihály Károly, a Millenniumi templom kántora és kórusvezetője, aki egyben az orgona egyik építője is. Szebenben, majd Budapesten tanulta az orgonaépítést, és ez már a tizennegyedik orgona, amelynek készítésében részt vesz. Az elsőt a Gyimesfelsőlokhoz tartozó Komját templomában, a többit Erdélyen kívül használják.

Ennek a hangszernek a készítésén öt mester dolgozott. Sándor Péter orgonaépítő mester csíkszentsimoni műhelyében tavasszal kezdődött az orgona alkotóelemeinek készítése, és az alkatrészeit több mint egy hónap alatt építették a templom karzatán kijelölt helyére. A fémsípokat gyergyószentmiklósi mesterek készítették. Ezek egy része a játékasztal előtt, a többi fölötte és pártaalakban sorakozik. Úgy építették az orgona felső részét, hogy alatta a kórus is elférjen.

Helyi vállalkozók és az egyházközség hívei is támogatták, Hargita megye tanácsa pedig 65 000 lejjel segítette az orgona építését. A 90 ezer eurónyi összköltség oroszlánrészét azonban a magyar állam finanszírozta – mondta Darvas Kozma József esperes-plébános, aki 2013. október 6-án, az aradi emlékezésen Hende Csaba honvédelmi miniszterrel folytatott beszélgetésen kérte a magyar kormány segítségét egyházközössége régi álmának megvalósításához. Tavaly 20 millió forintnyi támogatás érkezett. Ezt idén még hárommillió forinttal egészítették ki, Potápi Árpád János államtitkár közbenjárásának köszönhetően.

Az ünnepségen nem lehettek jelen a magyarországi támogatók. Soltész Miklós államtitkár és Potápi Árpád János államtitkár üzenetét Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul tolmácsolta. Az ünnepi szentmisét Erich Türk kolozsvári orgonaművész koncertje követte.

Forrás: Csúcs Mária/Vasárnap
Fotó: Csúcs Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése