2015. 12. 14.

Magyarország az EU-ban is beleáll a Nagy Kürtőskalács-háborúba

Fotó: MTI / Krizsán Csaba
Tavasszal kérelmet nyújtunk be az EU-nak, hogy a népszerű édességet nyilvánítsák ún. hagyományos különleges termékké, mégpedig székely-magyar termékké. Közben a románok is szeretnék levédetni a kürtőskalácsot mint hagyományos román terméket.

Várhatóan 2016. tavasszal nyújtja be Magyarország a kérelmet, hogy a kürtőskalácsot nyilvánítsák hagyományos különleges termékké az Európai Unióban – közölte Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfőn.

Már folynak az egyeztetések a témában magyar és erdélyi szakmai szervezetek között. A szakmai egyeztetés célja, hogy minél hamarabb és minél nagyobb szakmai konszenzussal elkészüljön a szóban forgó magyar-székely édességre vonatkozó kérelem, amit Magyarország mihamarabb továbbíthat Brüsszelbe, az Európai Bizottságnak – mondta Gál.

A hagyományos különleges termékoltalom lényege, hogy olyan receptúrát véd, amely már régóta létezik a társadalomban, régóta ismerik az adott terméket az emberek. Továbbá egy élő hagyományról van szó, amely adaptálja a technológiai változásokat is – tette hozzá az államtitkár. (A kürtőskalács receptjét mindenki szabadon használhatja, a hagyományos különleges termék oltalom éppen ezt szolgálja, a kürtőskalács ugyanis nem termékvédjegy. Ez azt jelenti, hogy aki betartja a kürtőskalács előállítási receptúráját, az nevezheti a termékét kürtőskalácsnak.)

Háború lehet belőle?

A Hungarikum Bizottság december 3-án döntött úgy, hogy a hungarikumok gyűjteményébe elmeli ötvenötödikként a kürtőskalácsot. De ha a kürtőskalácsot az unióban is oltalom alá szeretnénk helyeztetni, az unió által elismert védjegy-rendszerben is el kell ismertetni a terméket – mondta V. Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

November végén azonban a román agrárminiszter-jelölt jelentette be, hogy levédetné a kürtőskalácsot mint hagyományos román terméket, így a magyar döntésből akár komoly vita is lehet. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület levélben hívta fel a szakminiszter figyelmét, hogy ez egy székely-magyar termék, és „kár lenne most egy elhamarkodott döntéssel rossz útra terelni a kürtőskalács történetét".

Tamás Sándor, a romániai Kovászna megye tanácsának elnöke elmondta, a románok is kürtöskalácsnak nevezik a kürtőskalácsot, de Angliában és Franciaországban is annak mondják. Ez ugyanis egy olyan székely-magyar termék, amelynek egy neve van, a kürtőskalács. Ezt a Kárpát-medencében mindenki tudja Konstanzától Sopronig. Sokan jövedelemkiegészítésként, de már sokan megélhetésük biztosítására is sütik a kürtőskalácsot. Sütésével a világban naponta már ezernél is többen foglalkoznak. A kürtöskalácsot előterjesztették az Erdélyi Magyar Értéktárba való felvételre is – fűzte hozzá.

MTI / hvg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése