2015. 12. 03.

Hungarikummá nyilvánították a kürtőskalácsot

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtőskalácsot – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten.
Lehel kurtos TC (2)_b
A Hungarikum Bizottság minden segítséget megad a kürtős kalács jogi védelméhez – mondta el a miniszter, aki az erdélyi, a székely és a magyar hagyomány részének nevezte ezt az édességet.
Erdélyben a magyar identitás kifejezője a kürtős kalács, amely a régi konyha kreativitását is jelképezi. A kürtős kalács 1990 után indult világhódító útjára és ma már sok országban megtalálható – indokolta a miniszter a hungarikumok közé sorolását.
A magyar Földművelésügyi Minisztérium (FM) november 25-én jelentette be, hogy fellép a kürtőskalács mint hagyományos különleges termék uniós bejegyeztetése érdekében. A budapesti bejelentés egy héttel azután történt, hogy Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter közölte: a bukaresti hatóságok hagyományos különleges termékként regisztráltatnák az Európai Unióban a süteményt. A román agrártárca vezetőjének nyilatkozata kapcsán az FM a Krónika megkeresésére arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió által jegyzett oltalom nem földrajzi árujelző, ezáltal nem köthető sem országhoz, sem egy adott néphez. A minisztérium ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a kürtőskalács egyszerre székely, erdélyi és magyar sütemény, a bejegyzett elnevezést pedig minden olyan gazdasági szereplő használhatja földrajzi elhelyezkedésre tekintet nélkül, amely az adott termékleírásban foglalt receptúrának megfelelő terméket forgalmaz.
A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület (NKSZ) üdvözölte a kürtőskalács hungarikummá nyilvánítását, emlékeztetve: másfél évvel ezelőtt indítványozta a budapesti szaktárca keretében működő bizottságoknál az elismerés megítélését.
Közleményében Kovászna Megye Tanácsa emlékeztet: az önkormányzat és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület még a kezdetekkor csatlakozott az NKSZ munkájához, hozzásegítve 19 nyelvű szórólap előállításához, könyvkiadáshoz, technológiai fényképtár készítéséhez és más népszerűsítő anyagok szerkesztéséhez. Az így elkészült információk és leporellók szabadon letölthetők és felhasználhatók a kurtos.eu honlapról. Kovászna Megye Tanácsa és intézményei idén májusban népszerűsítő rendezvényt is szerveztek a glazúros sütemény tiszteletére. Folyamatban van ugyanakkor a magyar nyelvű szakkönyv angol és román változatának elkészítése.

„A kürtőskalács ma már az egész világon elterjedt, és ez különösen nagy felelősséget ró ránk: a sütemény a magyar nyelvterület védjegyévé vált. A kürtőskalács kedvelői, Tajvantól Ausztrálián át Peruig és Kanadáig, a finomság története iránt is érdeklődést tanúsítanak. Erre a szimpátiára úgy kell tekintenünk, mint egy nagyszerű lehetőségre, amely mindenkit hozzásegíthet a vidék értékeinek megismerésére” – közölte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése