2015. 12. 31.

Őt komolyan kell venni 2016-ban is

Néri Szent Fülöp, a „bohócruhás misztikus”, a fiatalok és a reumás betegek védőszentje gondolatai alapján állítottuk össze az alábbi jótanácsokat, hogy segítségünkre legyen az életszentség felé vezető úton.


Néri Szent Fülöp
, Loyolai Szent Ignác kortársa misszionárius szeretett volna lenni, ám Ignác úgy tartotta, Róma maga is missziós terület, és hogy Fülöp – aki egyébként firenzei származású volt – különösen jól tud bánni a rómaiakkal. Fülöp megfogadta barátja tanácsát, és egész életében Rómában szolgált; nem véletlenül nevezik Róma apostolának, és lett a város védőszentje.
A humoráról és derűjéről nevezetes Fülöp kiváló szónok és gyóntató is volt. Az életszentség felé vezette őt teljes önátadása a gondviselő Istennek, akire minden dolgát rábízta, mondván: „Uram, ne bízz Fülöpben!”
A következő tizenöt tanácsot Néri Szent Fülöp mondásai alapján állítottuk össze.

1. Hogyan lehet legjobban megtanulni imádkozni? Ha elismerjük, hogy méltatlanok vagyunk az imára, és minden erőfeszítésünket Isten kezébe helyezzük.
2. Ellenségünk, az ördög, aki azért harcol ellenünk, hogy elpusztítson minket, megosztást akar szítani házainkban, otthonainkban; veszekedést, nemtetszést, versengést akar támasztani köztünk, mert amíg egymás ellen harcolunk, ő jön és legyőz minket, és saját tulajdonává tesz minket.
3. Az, aki kitart a haragban, viszályban, keserűségben, az már megízlelte a pokol levegőjét.
4. Az egyik legbiztosabb módja, hogy bűntelenek maradjunk az, ha részvéttel fordulunk azok felé, akik elesnek, mert törékenyek, és ha soha nem dicsekszünk igaz mivoltunkkal, hanem valódi alázattal elismerjük, hogy ha kegyelmi állapotban vagyunk, azt Isten irgalmának köszönhetjük.
5. Semmi sem olyan veszélyes a lelki élet számára, mint ha a saját gondolkodásunk szerint akarjuk irányítani magunkat.
6. Van valami bőkezűség a teremtésben, ami megmutatja a Teremtő jóságát: a nap ránk árasztja fényét; a tűz szétosztja melegét; a fa kinyújtja karjait, melyek az ágai, és felénk nyújtja gyümölcseit; a víz, a levegő, és az egész természet kifejezi Teremtője bőkezűségét. Eközben mi, akik élő képmásai vagyunk, nem tükrözzük Őt, hanem könyörtelen és korcs cselekedeteinkkel megtagadjuk, csak ajkainkkal teszünk hitet mellette.
7. Senkit ne gyűlölj. Isten soha nem megy oda, ahol nem szeretik a felebarátot.
8. Ha valóban szentté akarsz válni, soha ne védd magad, mindig ismerd el, hogy hibás vagy, még akkor is, amikor nem igaz, amivel vádolnak.
9. Az aggályosság betegség, amely legfeljebb fegyverszünetet köt velünk, de soha nem hozza el a békét; csak az alázat képes legyőzni az aggályokat.
10. Kényszerítsd magad az engedelmességre, még a lényegtelennek tűnő kis dolgokban is; ez segít, hogy engedelmeskedni tudj, amikor nagy dolgokról lesz szó.
11. Olvass sokat a szentek életéről, hogy biztatást és jó tanácsot meríts belőle.
12. Az önszeretet bőre szorosan van rögzítve szívünkre, s fáj, ha lenyúzzák. És minél közelebb jutunk szívünk valódi lényegéhez, annál nehezebb elviselni.
13. A derű megerősíti a szívet, és segít kitartani. Isten szolgájának mindig jókedvűnek kell lennie. Könyörületesség és derű, könyörületesség és alázat kell hogy legyen a jelszavunk.
14. Tedd magad alázatossá az őszinte és gyakori gyónás révén.
15. Annak érdekében, hogy kitarts a hitben való életben, tanulj megfontoltságot; nem tudunk mindent egyszerre megtenni, és nem lehet szentté válni négy nap alatt.
És a +1: „Rendben! Akkor mikor kezdünk el jót tenni?”

Forrás: Aleteia.org
Fotó: Wikipédia
Magyar Kurír
(vn)


Ajánló:
B.Ú.É.K.! - 2016 
2015. óévi hálaadás és beszámoló a csíkszeredai Főplébánián
A 2016. ÉVI HÁZSZENTELÉS BEOSZTÁSA
Csak szilveszterező ifjaknak!  
A Gondviselés segítette útján - Papi arcélek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése