2015. 12. 17.

Egyre rosszabb a magyarság helyzete Erdélyben

Egy élhető, fejlett, demokratikus Románia érdekében az országnak irányváltásra van szüksége a kisebbségi jogok érvényesítése terén – jelentette ki Korodi Attila parlamenti képviselő csütörtökön.
korodi-attila_kr_01_or_b 
Korodi Attila
Parlamenti beszédében arra hívta fel a törvényhozók figyelmét, hogy törvényszéki döntésekkel szeretné kikényszeríteni Dan Tanasă, hogy a csíki községek polgármesteri hivatalainak helyet adó épületekről eltűnjenek a „községháza” feliratok, ennek következtében távolították el a feliratot Csíkkozmáson.
Beszédében továbbá megemlítette: civil szervezeteket büntettek meg, mert magyar gyerekeknek szervezett nyári táborokban az ételfelszolgáló pultoknál nem írták ki románul is az egyes fogások nevét. Rámutatott azokra az esetekre, amikor a közösség szimbólumait reklámtáblának nevezték és nevezik, amikor megfeledkeznek a kétnyelvű helységnévtáblákról, vagy visszaállamosították azt a sepsiszentgyörgyi ingatlant – a Székely Mikó Kollégium épületét –, amelyet korábban a református egyháznak ítéltek.
„A helyzet – lassan már négy éve – egyre csak rosszabbodik annak ellenére, hogy van kétnyelvű feliratozásra vonatkozó törvény, ahogyan van a magyar nyelv napját ünnepé nyilvánító jogszabály is” – mutatott rá a politikus.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése