2015. 12. 15.

Krisztus világa, 2015. december - Szemle



Hajnali mise - Az advent igazi ízét, hangulatát a hajnali mise, latinosan a roráté adja. Nem esik nehezünkre a korai felkelés, az olykor hóval és hideggel járó áldozat, mert boldog, meghitt állapotra, a kegyelem és igazságosság állapotába vágyakozunk… A török szultán Bécs kikémlelésével Ali pasát bízta meg, aki több nyelvet beszélt, és Bécsben mint görög kereskedő jött-ment és szemlézte annak gyenge pontjait. Amikor 1682 végén visszaindult Konstantinápolyba, útközben fogadókban szállt meg. Advent egyik reggelén kíváncsiságból egy Balaton környéki templomba tért be. A hajnali mise énekei életre keltették benne a hajdani magyar gyermek élményeit. Visszagondolt szüleire, testvéreire, arra, amikor ellopták őt a törökök és janicsárrá nevelték. Ekkor különös fordulat, csoda történt életében: felismerte magyar és keresztény voltát. Még akkor elhatározta, megtesz mindent azért, hogy Bécs ne kerüljön Kara Musztafa kezére... A történet folytatását és aktualitását olvashatjuk a 2. oldalon.
Az ünnepelt meghívása – karácsony ünnepe, hogyan lesz igazán boldog ünnepünk, erről szól Gagyi Zsolt kispap cikke a 3. oldalon.
Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei 2. lelkisége három fontos pillérét, az imádságot, a testvéri életet és a kicsiny létet mutatja be Francesca nővér a 4–5. oldalon.
Szórvány éve – VálaszkeresésA gyulafehérvári főegyházmegyében lezárult a Szórvány éve, viszont továbbra is örökzöld téma marad a szórvány... Az év elején elindított Küldj egy Krisztus világa lapot a szórványba mozgalmunk.  Rövid időn belül 200 példányig növekedett a nemes lelkű olvasóink – papok és hívek – jóvoltából. Ily módon hatvan szórvány plébániát szólítottunk... Ezt a fajta szellemi-lelki támogatást a szórványok fele, a 2016-os évben is szeretnénk folytatni. Ezért arra kérem, hogy aki ezt a kezdeményezést továbbra is támogatni óhajtja, december folyamán jelezze szándékát szerkesztőségünk címén... A szórványról szóló rovatunkat a tematikus év elmúltával is folytatjuk. Válaszkeresés címmel lehetőséget kínálunk a szórványban dolgozó papoknak és híveknek, hogy hitvalló életük által gazdagítsák a Krisztus világa minden kedves olvasóját – írja Darvas-Kozma József. (6. oldal)
Magadnak teremtettél, Érted születtem – a marosszentgyörgyi Kármelben november 14-én örökfogadalmat tett Jozefa nővér vall életéről. (7. oldal)
Legyen Karácsonya… - mondást világítja meg Bakó Mária Hajnalka írása. (8-9. oldal)
Benedek Elekről nem ismert epizóddal ajándékoz meg  dr. Hirsch Hugóné. (9. oldal)
Jeles napok decemberben – összeállította Sárközi Sándor piarista. (10-11. oldal)
Betlehem – Rónay György című verse. (12. oldal)
Leonard Foujita avagy a béke örököse – japán művész istenkeresését, keresztény hitre jutását mutatja be Molnár Annamária. (12-13. oldal)
Időpocséklás helyett várakozz! – az idő „haszontalan” múlásának elkerülésére válaszként a várakozás szerepére és értelmére, valamint az Egyház karácsony előtti felhívását is beleszőve szólít meg mindnyájunkat Trombitás Mária. (14. oldal)  
A három kívánság népmesét és a decemberi feladatokat Katóca állította össze.
Olcsó és ízléses megoldások karácsonyra összeállította Balázs Tünde. (16-17. oldal)
Derűs oldal – arisztokrata viccek, optimista-pesszimista aforizmák. (18. oldal)
Keresztrejtvényben – Juhász Gyula verssorai rejtőznek. Közben megismerhetjük a hűséges megfejtőket és a nyertest. (19. oldal)  
Ima a bölcsőhely nevéért – Csukás István verse (20. oldal).

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése