2015. 12. 23.

Képviselőházi nem Mircea Dușa javaslatára

Elutasította a képviselőház a szociáldemokrata párti (PSD) Mircea Dușa kezdeményezését, mely szerint a polgármesterek és a megyei tanácselnökök hivatalból elveszítenék mandátumukat, ha nem hordják a román díszsálat, illetve ha a jogszabályban előírt helyeken nincs kifüggesztve Románia zászlaja. 
trikolor-nf_b
„Az RMDSZ többször is hangsúlyozta, nem ért egyet ezzel az aberrációval, hiszen ez központosító intézkedéseket vezetne be, és zászlóőrző polgármestereket termelne ki” – mutatott rá Máté András Levente, az RMDSZ alsóházi frakcióvezetője.
Leszögezte: törvény írja elő, hogy melyek azok a hivatalos intézmények, ahová Románia zászlaját kell kihelyezni, viszont ha ezen intézményekről lelopják a zászlókat, akkor azt nem a polgármestereken kell számon kérni, és nem úgy, hogy választott mandátumukat elveszítik.
„Ez ellentmond a demokratikus elveknek: egy választott tisztségviselő nem a zászlók kihelyezéséért kapott mandátumot, hanem a helyi közösség érdekének képviseletéért. A politikai legitimitás nem ezen múlik” – fogalmazott Máté. A szenátus a döntéshozó ház.

 kónika.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése